S investičními akcemi tak budou muset zastupitelé počkat. Stavba kanalizace má začítv říjnu. Dokončení akce je naplánováno na červen 2015.

Obyvatelé jednotlivých vesnic jsou prozatím s investicemi do kanalizace smířeni. „Je jasné, že když se dá zelená jednomu projektu, ostatní musí logicky počkat. Nejde mít všechno hned," říká Veronika Manová z Francovy Lhoty.

Starostové už ale situaci vidí v širších souvislostech „Chtěli jsme opravit například kulturní dům, ale budeme muset počkat," posteskla si starostka Francovy Lhoty kateřina Trochtová. Nezbytné utahování opasku v rozvoji vesnice vidí v horizontu deseti let. „Budeme muset opravit vždy jen to nejnutnější," doplnila.

Podobně hovoří také starosta Střelné Petr Kráčmar. Střelňané chtěli opravit kulturní středisko U Ondrů. Kvůli Čisté řece Bečvě ale budou muset deset let počkat. „Uvidíme. Čistá řeka Bečva je priorita. Třeba to půjde řešit prostřednictvím dotací. Z vlastního rozpočtu by to bylo náročné," vysvětlil starosta Kráčmar.

Zástupkyně starosty Ústí u Vsetína Viera Kovářová prozradila, že minimálně na několik let přijdou lidé z Ústní kvůli Čisté řece Bečvě II o plánované kulturní středisko. „Chtěli jsme postavit multifunkční zařízení, kde by byl malý kulturní sál, hospůdka, šatny pro volejbalisty i tenisty. Teď budeme muset být trpěliví," povzdychla si Kovářová. Obratem ale doplnila, že je třeba na stavbě vidět i pozitiva. „Při stavbě kanalizace opravíme některé části silnic a chodníků, které jsou ve špatném stavu. Čímž zase ušetříme nějaké prostředky navíc," doplnila Kovářová.

Podle ní projekt Čistá řeka Bečva představuje důležitou stavbu pro lidi z Valašska i pro životní prostředí. „Jsme za to rádi, jen už to mělo být dávno zahájené," zdůraznila Kovářová.

Zpoždění zahájení stavby způsobila příprava nezbytné dokumentace. „Dokončovaly se přípravy tak, abychom na projekt získali co nejvýhodnější dotaci," vysvětlil předseda rady Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko Jaroslav Kudlík. Dotace je už schválená, stavba začne v říjnu.

Přestože vesnice musejí počítat s omezením svých rozpočtů, plošná akce výstavby kanalizace je pro Valašsko zásadní. „Stačí se podívat na Bečvu. Pořád v ní plavou splašky. Navíc je tady spousta přírodních oblastí a je třeba myslet na životní prostředí," zdůraznil důležitost projektu Kudlík,

Projekt Čistá řeka Bečva II je rozdělen do tří částí. Novou kanalizaci vybuduje na území celkem osmnácti vesnic na Valašsku v celkové délce 168 kilometrů. První etapa přišla na více než jednu miliardu korun. Náklady na druhou etapu přesáhou miliardu a půl.