„Je to strašné, zimu nepřežijeme,“ strachují se bratři Kovářovi z Hovězí, kteří provozují tamní pálenici.

Bankrot oznámil také známý lihopalnický koncern Jelínek Vizovice. „Napřed jsme přišli o letošní úrodu hrušek při zemětřesení v Chile. Teď nejsou švestky. Končíme,“ shrnul hrozný rok obchodní ředitel Jura Koňařík.

Na nářek Valachů ovšem ihned zareagovali výzkumníci z Bystřičky. Bratři Kotrlovi, známí svými experimenty v oblasti destilace, přišli s revolučním řešením. „Každým rokem se voda přehrady Bystřička plní sinicemi a řasami. Zjistili jsme, že když řasy opatrně sesbíráme do beček, necháme zkvasit a přepálíme, dostaneme kvalitní lihovinu lahodné chuti,“ září nad svým objevem Pavel Kotrla. Novinka zvaná sinicovica má podle něj medovou chuť, stejně jako nejlepší pálenka ze švestek. „Navíc, sběrem sinic a řas jsme vyčistili Bystřičku natolik, že se zde dá opět koupat,“ prozradil zase bratr Pavla, Tomáš.

Redakce Kvokárny tedy díky své investigativní činnosti přišla rovněž na kloub záhadě, jak to, že se během několika dnů voda v Bystřičce tak pročistila. „V minulém týdnu jsme museli vyhlásit zákaz koupání kvůli vysokému výskytu toxických sinic. Nyní je voda v přehradě čistá,“ kroutí hlavou hygienici.

Text se nezakládá na pravdě