Další příspěvky Mirka Urubka čtěte po rozkliknutí ZDE

S nastávajícími oblíbenými zabíjačkami projíždějí vesnicemi a dohlíží, zda jsou pašíci zabíjeni s minimem stresových faktorů.

„Doporučujeme proto speciální školení pro řezníky i chovatele domácích zvířat,“ uvedla pracovnice hygienické stanice.

Řezníci podle nových norem pak musí chodit na pravidelné psychotesty. „Na kurzech se učíme se zvířetem před samotnou porážkou přátelsky pohovořit a vysvětlit zvířeti důvody, proč musí zemřít,“ uvedl řezník a uzenář Martin B.

Chovatelé by měli rovněž zajistit během porážky pro zvíře co nejpřátelštější prostředí. „Doporučujeme udržovat radostnou až slavnostní náladu. Na místě je vhodná hudba,“ uvedla krajská hygienička.

„Tak zabíjačka se nám trošku prodraží. Musíme objednat muzikanty, trochu okrášlit cárek,“ podotkl malochovatel Jura Plášek.
Dodržování nových antistresových norem se letos promítne také na zdražení vepřového a hovězího masa. „Aby byla zvířata v pohodě, musíme dvakrát týdně zvát cimbálovku nebo dechovku. Jejich náladu kontroluje zvěrolékař. V minulém týdnu nám ale dovezli skot z okolí Hostýna a dobytek se uklidnil teprve při zpěvu tamního chrámového sboru. Další turnus se zase uklidnil až po symfonické básni Má vlast,“ posteskl si šéf masokombinátu Krásno.

Podle veterinářů je maso z takto uklidněných zvířat daleko chutnější, a především zvířata nemají téměř žádný stres. „Doporučili bychom také nějakou duchovní útěchu. Zatím ale nevíme, jakého vyznání zvířata na Valašsku jsou,“ shrnul veterinář Jaroslav Chuděj.