Plavecká škola v Rožnově pod Radhoštěm vyučuje žáky ze šestnácti základních škol v okolí. „Za povinnou považujeme výuku plavání ve třetí a čtvrté třídě základní školy," vysvětluje Ivana Boráková, vedoucí plaveckého kurzu v Rožnově pod Radhoštěm.

Dobrovolný je výcvik předškoláků a žáků prvních a pátých tříd. „Je dobré, aby děti plavaly pravidelně a navazovaly na jednotlivé kurzy," doporučuje vedoucí.

Před začátkem kurzu musí děti získat lékařské potvrzení. „Lektoři by měli znát zdravotní stav jednotlivců. Musí vědět, jestli žáci netrpí například astmatem, epilepsií nebo potížemi se srdcem," vyjmenovává plavčice Boráková.

NA JEDNU TŘÍDU PŘIPADAJÍ ČTYŘI LEKTOŘI

Jednu třídu trénují současně čtyři lektoři. „Rozdělíme si děti podle jejich znalostí plavání," říká Ivana Boráková. Výuka se skládá z deseti lekcí. Tréning se koná jednou týdně, vždy hodinu a půl.

V závěrečné hodině kurzu dělají mladí plavci zkoušky. „Hodnotíme, kolik metrů děti uplavou za daný čas," popisuje trenérka Boráková. Podle výsledků pak každý žák dostane takzvané mokré vysvědčení. „Je skvělé pozorovat, jak velký pokrok děti zvládnou. Chodí k nám i úplní neplavci," říká Ivana Boráková.

Do plavecké školy v Rožnově pod Radhoštěm dojíždí i žáci Základní školy Dolní Bečva. Náklady na dopravu platí stát. „Každý týden objednáváme autobus, který děti nabere před školou," vysvětluje ředitel školy Pavel Urbanovský. Kurzu se v Dolní Bečvě účastní děti od první do páté třídy.

Děti ze Základní školy Vsetín Sychrov chodí na plavecký kurz do tamních městských lázní.

„Povinně chodí na bazén žáci z druhých a třetích tříd, mají to ve vzdělávacím programu," popisuje Michal Molek, ředitel školy. Prvňáci mohou dobrovolně absolvovat předplavecký kurz. „Náklady kurzu platí škola. Rodiče žáků platí jen náklady spojené s cestováním," uvádí Michal Molek.

Plavecká škola Valašské Meziříčí trénuje žáky z 19 základních škol ve Valašském Meziříčí. Výuce se trenéři věnují také v Městských lázních Vsetín. Tam dojíždí mladí plavci z 32 základních škol.

Plavání vyučuje celkem pět lektorů. V prvním kurzu se děti učí splývání na prsa a znak, plavecký způsob prsa, potápění a skákání po nohou. V druhém kurzu lektoři učí malé plavce skákat šipku, plavat znak, kraul a základní dovednosti sebezáchrany.

V současné době poskytuje většina základních škol svým žákům plavecký výcvik. Starší generace má ale jiné zkušenosti. Jiří Chovančík ze Vsetína do plaveckého kurzu nechodil, škola jej neposkytovala. „Plavat jsem se dodnes nenaučil. Měl jsem s tím velké problémy, třeba na vojně," vzpomíná neplavec. Dodává, že by plavání mělo být zavedeno na základních školách povinně.

Eva Machů ze Vsetína plaveckým výcvikem prošla. „Na plavání ale vzpomínám velice nerada, měla jsem strach z vody," popisuje. Přesto si myslí, že by se děti na základních školách měly naučit plavat.

BARBORA ČANDOVÁ