Podle sdělení radnice se v následujících dnech očekává podpis smlouvy mezi zhotovitelem hlavní stavby a subdodavatelem dřevostavby. Současně se daří odstraňovat poslední nedostatky v projektové dokumentaci.

Horší zprávou je, že už tak velmi nákladné kulturní centrum se ještě prodraží. Dodavatelská firma jedná s městem o dvanáctiprocentním navýšení ceny za hlavní stavbu.

„Za součinnosti architekta projektu se nám podařilo odstranit již téměř všechny nedostatky v projektu, které nám byly vytýkány ze strany zhotovitele. Většina je již přeprojektována a nyní pracujeme na několika posledních nedostatcích, které však nebrání v pokračování příprav dílenské dokumentace,“ přiblížil aktuální stav starosta Rožnova Jiří Pavlica.

Vedení města podle něj současně projednává podklady k zmiňovanému navýšení ceny za hlavní stavbu.

„Zde je nyní otevřená diskuze o navýšení až o 12 procent. Rozhodnutí o konečné výši však můžeme provést až po důkladném vyhodnocení podkladů,“ uvedl Pavlica.

Zásadním tématem je také prodloužení termínu dokončení stavby do konce roku 2023.

„To je pro nás akceptovatelné, z právního hlediska je však pro nás klíčové mít k dispozici změnové listy od zhotovitele,“ poznamenal starosta města.

V následujících dnech jsou plánována jednání mezi zhotovitelem hlavní stavby a subdodavatelem dřevostavby k doladění obchodních podmínek a detailů smlouvy.

Budování nového kulturního centra je v posledních měsících jedním z největších témat v Rožnově pod Radhoštěm. Debatám o průběhu stavby je zpravidla věnován také největší čas na zasedáních městského zastupitelstva. A zejména před nedávnými komunálními volbami bylo vedení města často terčem kritiky.

Projekt na výstavbu kulturního centra začal konkrétních obrysů nabývat letos na jaře, kdy jeho uskutečnění ustoupilo oblíbené, ale také už dosluhující, kino Panorama. Na film si tady příznivci kinematografie mohli naposledy zajít 1. března. Několik dní poté budovy z 50. let minulého století zbourala těžká technika. Plynule navázala stavba nového centra kultury.

Problémy od prvopočátku

Záměr se od prvopočátku potýká s problémy. Často kritizovaná je nákladnost projektu. Cena totiž za poslední roky výrazně narostla – z původních cirka 200 milionů až na aktuálních více než 360 milionů. A jedná se o dalším navýšení.

„Podpisem smlouvy jsme deklarovali, že chceme postavit centrum a zavázali se, že to splníme. Ovlivňují to některé podmínky, které se během stavby změnily. Jedna z nich je válka na Ukrajině. Ceny šly nahoru,“ vysvětloval na posledním zasedání zastupitelstva zástupce dodavatelské firmy Navláčil.

Problémový byl rovněž samotný tendr na dodavatele stavby, který bylo nutné absolvovat třikrát. Kritici vedení města vyčítají také špatnou připravenost projektu či nedostatečnou komunikaci. Objevily se také další problémy, které vyústily až v dočasné přerušení stavby.

Rožnovská opozice proto nešetřila kritikou. Například podle Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ohrožuje nezvládnutí řízení stavby vedením města sen řady místních obyvatel o novém kulturním centru.

„Nezvládnutí řízení stavby může také znamenat nestihnutí vyčerpání dotací v hodnotě 120 milionů a může přinést obrovské zadlužení města. Firma, navíc žádá o peníze navíc,“ řekl nedávno Kučera.

Podle jeho názoru by měla firma postavit kulturák za zasmluvněnou cenu bez jejího navýšení.

Dva sály, venkovní scéna, kavárna

V novém kulturním centru získá Rožnov pod Radhoštěm velký sál s kapacitou 346 lidí, dále malý sál, který má primárně sloužit jako kino s kapacitou 110 lidí.

„Tyto sály mohou fungovat nezávisle,“ upozornil už dříve Jakub Sobotka z rožnovské kulturní agentury Téčko.

Součástí centra bude také salonek pro čtyři desítky hostů, venkovní atrium pro zhruba 200 lidí či venkovní scéna, která pojme až několik tisíc diváků.

Počítá se mimo jiné též s kavárnou, zázemím pro účinkující i zaměstnance, divadelní scénou i celkovým řešení okolí nového kulturního stánku včetně parkování či sadových úprav.

Celý dům je konstrukčně navržený jako dřevostavba. V interiéru je část nosných dřevěných prvků přiznaná. Plné fasády objektu budou obložené dřevem s výtvarným motivem kazetování. Vstupní trakt bude prosklený.

Před vstupem do budovy má být velkorysý krytý veřejný prostor. Provoz objektu je navržen v pasivním standardu s minimálními nároky na provoz a s maximálním využitím obnovitelných zdrojů. Stavba je navržena jako bezbariérová.