Na základě výsledků ankety pak vznikne průvodce, který turistům prozradí, kde mohou ochutnat krajové speciality.

Valašská kuchyně je svými specialitami vyhlášená. Usnadnit do budoucna výběr toho nejlepšího místa pro gurmánský zážitek má turistům pomoci právě Anketa TOP 10 restaurací, hospůdek a kolib Valašska. „Naším cílem je zmapovat kvalitu a nabídku krajových specialit v restauracích a vytvořit originálního Valašského gastroprůvodce,“ vysvětlila ředitelka Centrály cestovního ruchu východní Moravy Dana Daňová.

V hospůdkách po celém regionu a také na webových stránkách Centrály cestovního ruchu lidé najdou informační leták s návodem na hlasování. „Svůj dojem z návštěvy podniku mohou projevit zasláním hlasu formou sms zprávy, v níž jen jednoduše uvedou název stravovacího zařízení a přidají bodové zhodnocení své spokojenosti na stupnici od jednoho do tří bodů,“ popsala princip ankety Daňová.

Deset podniků, které získají nejvíc hlasů, se objeví v tištěném průvodci pro turisty pro následující sezónu.

Podmínkou pro to, aby restaurace mohla být zařazena do ankety, je nabídka stálého jídelníčku s minimálně třemi jídly typickými pro oblast Valašska.

Součástí informačního letáku s návodem na hlasování je proto také popis sedmi typických jídel, která by neměla chybět v žádné valašské hospodě. Mezi ně patří například kyselice, frgály, střapačky se zelím či jídla z pohanky.

Anketu vyhodnotí pracovníci Centrály v listopadu ve Velkých Karlovicích.