Ocenění Juříček převzal v Domě kultury Vsetín v průběhu 44. ročníku Přeboru Vsetína v šachu v úterý 2. července. V neděli kronikář oslavil jubilejních sedmdesát let.

KRONIKÁŘ UŽ OD VOJNY

Ke kronikářství si vybudoval vztah už když byl na vojně v Hranicích, kde ho zaujala fotbalová kronika místní tělovýchovné jednoty Dukla. Za svůj dosavadní život se podílel na vedení kroniky BSP výrobně-dispečerského oddělení vsetínské Zbrojovky, kroniky občanského výboru Kolonie „Z“ III, podnikové kroniky Zbrojovky Vsetín, pamětní knihy Juříčkova mlýna a mnoha dalších.

40. Rožnovské slavnosti o prodlouženém víkendu 4. - 7. července 2019
40. Rožnovské slavnosti roztančily celé město. Podívejte se

Mezi jeho nejrozsáhlejší dílo však patří kronika věnovaná šachovému klubu Zbrojovka Vsetín, kterou Juříček založil v roce 1978. Má sedm dílů a 1100 stran se záznamy šachové historie ve Vsetíně za posledních 110 let. „Přál bych si, aby se i dnes našli takoví blázni a pustili se do mapování nejen šachového odvětví, ale i jiných, protože když tu danou oblast někdo zmapuje, je to už navždycky,“ uvedl oceněný Juříček.

ZÁPIS JE NAVŽDYCKY

Kronikářství je jedním z nejdůležitějších historických pramenů. „Práce kronikářů vyžaduje nesmírnou trpělivost a vytrvalost, je to mravenčí, dlouhodobá činnost. Kronikáře mnohdy není vidět, je skrytý někde v ústraní, ovšem zůstává po něm trvalá stopa ve formě zápisů v založeném a dlouhodobě vedeném artefaktu – kronice,“ ocenil Jiří Čunek.

Autorka:  Heda Greplová

Čtrnáct keramiků z celého Vsetínska si v sobotu 6. července 2019 dalo dostaveníčko v Karlovském muzeu ve Velkých Karlovicích.
Keramika cinkala v Karlovském muzeu, společně s hrnčíři tvořily i děti
V sobotu 6. července 2019 přivítali v Brankách léto - o něco později, zato s plnou parádou.
Léto přivítaly děti v Brankách skákáním na boulích i dováděním v pěně