O nutnosti úprav se mluví dlouhodobě. Žádané změny se však motoristé dočkají zřejmě až v roce 2018, kdy má stát přestavbu křižovatky na začátku městského obchvatu v plánu. Vedení vsetínské radnice se snaží stavbu ještě o rok uspíšit, aby nekolidovala s dalšími opravami.

Debaty o křižovatce zpravidla zesilují po tragických nehodách, kterých se zde v posledních letech událo několik. V uplynulých sedmi letech zde zemřeli tři lidé. „Křižovatka je nevhodně řešená. Vědí to i odborníci na dopravní stavby. Co se tu musí stát, aby došlo k nápravě?" ptal se řidič nákladního auta Vlastimil Kopecký.

Rozpočet na přestavbu křižovatky činí 122 milionů

Podle výsledků posledního sčítání dopravy projede křižovatkou silnic I/57 a I/69 denně až dvanáct tisíc aut. Na její nebezpečí upozorňují opakovaně i policisté. „Hlavními příčinami nehod jsou tady nedání přednosti v jízdě a nedodržení bezpečné vzdálenosti," upozorňovala policejní mluvčí Lenka Javorková.Policisté na místě od roku 2009 vyšetřovali přes tři desítky nehod. Kolize vedly i ke snížení povolené rychlosti na 70 kilometrů. „Mnoho řidičů ji ale nedodržuje," všiml si už dříve Vsetíňan Stanislav Holoubek.

Přestavbu křižovatky bude mít na starosti Ředitelství silnic a dálnic ČR. Aktuální rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na nejbližší tři roky pamatuje na stavbu označovanou jako I/69 Vsetín, rampa Mostecká částkou 122 milionů korun. Ale s tím, že první polovinu peněz uvolní až v červenci 2018.

Zájem radnice je stavbu o rok uspíšit

Vedení vsetínské radnice tlačí na stát, aby stavbu o rok uspíšil. „Jednáme o tom, aby se stavělo už v roce 2017. Letos nás čeká oprava nadjezdu Pionýrů, která to trochu brzdí, ale domníváme se, že by se to stihnout mělo," potvrdil starosta Vsetína Jiří Čunek.

Město má na uspíšení značný zájem. V roce 2018 má totiž začít další velká stavba rekonstrukce vlakového nádraží. „To už chceme rampu využívat," potvrdil Čunek.

Rampa má svést auta jedoucí od Valašského Meziříčí bezpečně na nový kruhový objezd, který vznikne v sousedství Domu služeb Kotovo.

Z rondelu budou také přímo na obchvat najíždět řidiči mířící na Velké Karlovice. Odpadne tak dnešní nebezpečné přejíždění přes pruhy v protisměru.