Zlínský kraj nabídl soubor několika budov a téměř 44,5 tisíce metrů čtverečných pozemků za 16,9 milionu korun. Místostarosta Valašského Meziříčí Josef Vrátník se kvůli tomu hned sešel se statutárním náměstkem hejtmana Jaroslavem Drozdem a krajskou radní pro sociální oblast Taťánou Valentovou Nersesjan. „Kolem prodeje vidíme řadu otazníků nebo lépe řečeno vykřičníků. Máme obavy z toho, co se s domovem stane, kdo jej koupí. Bojíme se obchodu s bídou," řekl místostarosta Valašského Meziříčí.

Posteskl si, že se starosty okolních obcí o plánovaném prodeji nikdo z kraje dopředu nemluvil. Množí se obavy, že budoucí majitel udělá z domova pro seniory ubytovnu pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé. Josef Vrátník připomněl, že budovy domova v Podlesí jsou podle vyjádření úředníků kraje ve špatném technickém stavu. Nejrozumnější by podle něj byla demolice. „Budovy mají možná cenu hrubé stavby. Z našeho pohledu eliminace všech potenciálních budoucích problémů by nejschůdnější byla likvidace, kterou by zaplatil kraj," řekl.

Josef Vrátník doplnil, že starostové okolních obcí požádali vedení kraje o další schůzku. Uskutečnit se má na konci března.

Špatný pocit má ze záměru kraje prodat dosluhující areál domova rovněž starosta nedaleké Bystřičky Zbyněk Fojtíček. Také on chce znát jasný cíl hejtmanství. „Je to o nás bez nás. Nevíme, jakou má kraj strategii, jestli má prodej nějaké podmínky, jestli na místě vznikne například azylový dům nebo něco jiného," krčil rameny Fojtíček.

Penzion do října?

Pokud by v Podlesí vznikla ubytovna pro sociálně slabé, ohrozilo by to podle starosty Bystřičky celé okolí. „Všichni víme, jak to vypadá na místech, kde se soustředí lidé takového typu. Máme proto obavy," netajil starosta.

Připustil, že krajský úřad rozeslal obcím záměr na prodej areálu v Podlesí k vyvěšení na úřední desky. „Bylo to ale zrovna v období těsně po volbách, kdy všichni řešili ustavující zastupitelstva a další chod svých úřadů," upozornil Zbyněk Fojtíček.

Podle jeho názoru měl kraj se starosty jednat ještě před zveřejněním nabídky na prodej. V současné situaci pak schůzku starostů se zástupci kraje považuje za nezbytnou.

Nabídku k prodeji areálu Domova pro seniory Podlesí zveřejnilo prostřednictvím realitní kanceláře majetkoprávní oddělení Ekonomického odboru Krajského úřadu ve Zlínského kraje. Podle krajské radní pro sociální oblast Taťány Valentové Nersesjan se tak děje s majetkem, který kraj nebo jeho organizace už nepotřebují, nemají pro něj využití. „Dalo se to zavčasu, protože jsme si vědomi, že nebude jednoduché najít zájemce a postoupit tyto budovy," řekla krajská radní.

Podle ní však není možné nemovitosti jen tak ze dne na den koupit. „Budeme je využívat minimálně do října, nejdéle pak do konce roku 2015," řekla Valentová Nersesjan. Termíny dostavby dvou nových domovů ve Vsetíně a Valašském Meziříčí, kam se část klientů z Podlesí bude přesunovat, připadají na letošní září. Hned poté začne stěhování. Šest desítek starých lidí už nový domov našlo. Stěhují se do zrekonstruovaného pavilonu B v domově pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm.

Stažení inzerátu

Kraj podle své radní stále vede jednání a doplňuje podmínky prodeje. „Nechceme, aby byl areál využívaný k neregistrovaným pobytovým službám. Aby někdo neměl pocit, že má vše nachystané a bude provozovat služby, které vykazují znaky pobytových služeb nebo penzionu pro důchodce, ale bez registrace, bez kontroly, bez standardů kvality, bez inspekcí a tak dále. Tomu chceme zabránit," ujistila krajská radní.

Zřejmě díky nesouhlasu starostů navíc situace dospěla k tomu, že kraj prodej prozatím zastavil. „V našem zájmu je činit takové kroky, aby se objekt nedostal do rukou takzvaných obchodníků s bídou. Proto jsme pozastavili prodej a opakovaně jednáme s městem Valašské Meziříčí a okolními obcemi o využití objektu z jejich strany. Jednání stále ještě probíhají," řekla mluvčí krajského úřadu ve Zlíně Renata Škrobálková.

Zdá se ale, že z pohledu kraje je prodej areálu v současné době jediným východiskem. Případná oprava by podle studií, jež si nechalo hejtmanství zpracovat, stála 180 až 200 milionů korun.

Nemoderní zařízení

V havarijním stavu je kotelna, rekonstrukci potřebují elektrorozvody i pokoje a jejich příslušenství.

Podle Nersesjan je hejtmanství za uvedenou cenu schopné vybudovat nové a hlavně menší kapacity. Velkokapacitní zařízení s větší anonymitou a neútulností totiž nejsou trendem poskytování sociálních služeb. V kurzu jsou naopak menší komunity, blíž lidem, příbuzným, známým.

Podlesí je izolované, staří lidé nemohou nikam vyjít. Dalším problémem je umístění areálu v záplavové zóně. Voda už domov dvakrát vyplavila. Také rychlostní čtyřproudová silnice, která v budoucnu spojí Vsetín a Valašské Meziříčí, se má dotýkat areálu domova.