Vedení Poličné si převzalo Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost. „Jsme potěšení, ale také to pro nás znamená, že i nadále se budeme snažit dělat všechno pro to, aby to u nás žilo,“ vyjádřil se starosta obce Vladimír Místecký.

Starosta Hošťálkové Petr Laštovica pogratuloval vítězům a upozornil, že hodnoticí komise měla letos těžký úkol. V silné konkurenci získala obec Mimořádné ocenění za připomenutí partyzánské historie. „Letos jsme prezentaci pojali jinak, interaktivně. Převlekli jsme se za partyzány a za doprovodu skupiny historického vojenského oddílu jsme hodnotitele vozili po vesnici a předváděli, jak to tady vypadalo za války,“ popsal Laštovica.

Vesnicí roku Zlínského kraje 2017 se v pondělí 12. června 2017 stala obec Slavkov na Slovácku. Na snímku je starosta Libor Švardala.
Vesnicí roku Zlínského kraje je Slavkov, boduje také Korytná

Sousední Ratiboř se soutěže zúčastnila posedmé. Letos porota nenechala bez povšimnutí jejich unikátní kroniku a udělila obci diplom za její vzorné vedení. Místostarosta Ratiboře Martin Žabčík měl z ocenění velkou radost a připomněl, že si ho zaslouží hlavně kronikářka Ester Miniariková. „Kronika je raritou v tom, že je ručně psaná starosvětským písmem. Napsání jedné stránky trvá paní Ester i čtrnáct dní. Jsme rádi, že to porota ocenila a udělila nám za to cenu,“ uznal Žabčík.

František Čuba
Čuba nabídl "chlapské" řešení své absence v Senátu