Nedávno dokončená stavba za deset milionů korun podle plánů architekta Dušana Jurkoviče není pod palbou kritiky poprvé. Už dříve si vedení města vyslechlo výtky, že kvůli porostu kolem dřevěné věže stejně není z rozhledny nic vidět. K zemi má proto jít sto jedenáct stromů.

Nynější kácení ale není ekologům po chuti. „Stromy bez našeho vědomí skáceli a odvezli. Našli jsme na místě už jenom pařezy. Ty jsem přeměřil a podle metodiky inspekce životního prostředí propočítal, že v měřené výšce sto třiceti centimetrů by mělo čtrnáct stromů větší obvod kmene než osmdesát centimetrů,“ popsal opoziční zastupitel František Šulgan, který je také členem výboru Českého svazu ochránců přírody Radhošt.

V tom případě už by ke smýcení vedení města muselo mít zvláštní povolení. Ekologové proto chtějí aby kácení prověřila inspekce životního prostředí.

Podle radnice se stromy nekácejí kvůli rozhledně, ale kvůli budoucímu lesoparku. Vedení města podalo žádost na krajský úřad na úpravu pozemku na Karlově kopci, který není vedený jako les, ale jako ostatní plocha, právě do této podoby. Kraj vydal povolení k probírce stávajících dřevin a dosadbě stromů, keřů a obnově trávníku.

Zároveň se počítá s umístěním plochých přírodních kamenů. „Na základě tohoto rozhodnutí a v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny jsme přistoupili ke kácení dvaceti devíti kusů dřevin, které nepodléhaly dalšímu povolení ke kácení,“ uvedl místostarosta Alois Vychodil.

Prvních devětadvacet stromů mají navíc brzy následovat desítky dalších.

O jejich osudu se bude ještě rozhodovat ve správním řízení. Do toho budou moci promluvit i ekologové z ČSOP Radhošť, i když se tak zpočátku nezdálo.

Jejich žádost o účast totiž nejprve, podle rožnovských opozičních politiků, záhadně a podezřele, zmizela.

Na posledním zasedání zastupitelstva chybu vysvětloval tajemník úřadu Miroslav Martinák.

„Došlo k tomu, že se žádost dostala na jiný odbor, než na odbor životního prostředí,“ omlouval se Martinák. Ubezpečil, že ČSOP Radhošť je řádným účastníkem řízení.