Velkým multikinům dávají přednost například lidé ve Valašských Kloboukách. „Do našeho kina chodím málokdy. Spíš jezdím do Zlína. Je to tam totiž pohodlnější," řekla například studentka Anna Obadalová.

Do krajského města jezdí také Miroslav Kašpar. „Lákají mě tam hlavně filmové novinky, které se do klobouckého kina nedostanou třeba vůbec," zmínil.

Všechny filmové novinky promítané v multikinech nemohou provozovatelé klobouckého kina nabídnout. Chybí mu totiž digitalizace. „Filmové společnosti přešly na digitální výrobu filmů a pouze u několika málo titulů vznikne současně s digitální podobou i 35 mm kopie," nastínila Mare Kolajová z Městského informačního centra Valašské Klobouky. Než se kopii podaří získat, projekce se posouvá. „A diváci raději odcházejí do zmodernizovaných kin ve větších městech," dodala.

Táhnou kvalitní české filmy

Digitalizace podle místostarosty Martina Janíka sice kino omezuje, fungovat ale může. „Když se promítaly dětské filmy, návštěvnost byla dobrá. Chodilo kolem sedmdesáti dětí, což je perfektní.," popsal.

Návštěvnost klesá u filmových novinek, které se do kina dostanou i s dvouměsíčním odstupem. „Pokud je ale na druhou stranu kvalitní český film, lidé si na něj zajdou," podotkl místostarosta.

Malí kinaři jsou podle místostarosty odstrčení na druhou kolej. „Velká multikina absolutně válcují konkurenci v malých městech, kde je lidé provozují se zájmem a snaží se přinášet kvalitní filmy. My ale chceme kino stoprocentně udržet," přiblížil.

O digitalizaci vedení města dlouhodobě uvažuje. Nyní čeká, až ceny spadnou dolů. „Nejnižší částky se pohybují kolem milionu a půl. V letošním roce řešíme spíše provozní náklady jako je zateplování městských budov. Letos tak digitalizace v rozpočtu není," nastínil.

V příštím roce rozhodne například to, zda do městského rozpočtu přibudou nějaké peníze z Regionálního určení daní. To je ale podle Janíka těžké předvídat.

Bez digitalizace je rovněž menší kino ve Velkých Karlovicích. Malá návštěvnost znamená pro obecní rozpočet ztrátu už dlouhá léta. Zastupitelé se proto na sklonku minulého roku rozhodli pro promítání maximálně jednou do měsíce.

Sál na sebe už dávno nevydělá

„Poslední roky kino držíme za pomoci peněz z obecního rozpočtu. Už dávno na sebe nevydělá," nastínil před časem starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.

Kinosál udržovali zastupitelé obce například i kvůli hraní divadelních představení. Minulý rok se rozhodli snížit frekvenci promítání na minimum. Lidé tak už s pravidelným uváděním filmů počítat nemohou.

Nyní se promítá jedině na objednávku. „Například pokud přijde požadavek ze základní školy, školky nebo nějakého místního občanského sdružení. Popřípadě pokud se objeví nějaký dobrý film," řekl Koňařík.

Digitalizaci má už za sebou kino ve Valašském Meziříčí. Právě díky ní se nyní provozovatelé kina o jeho budoucnost obávat nemusí. „Hodně nám pomohla digitalizace a promítání ve 3D formátu. Vlastně nás to před třemi lety zachránilo před zánikem," vysvětlil nedávno vedoucí meziříčského kina Svět Jan Grepl.

Nový formát filmů mohou lidé zhlédnout i v Rožnově pod Radhoštěm. Tamní kino Panorama však vyžaduje nutnou rekonstrukci. „Návštěvnost stagnuje, naštěstí už neklesá. Ale aby rostla, bude zapotřebí kino zrekonstruovat," míní dramaturg kina Pavel Jakubík. Budova je totiž už čtyřicet let stará. Zub času se zahlodal i do sedaček. „Lidé si tak promítání víceméně odtrpí," dodal Jakubík.