Radim Horák si Pekařskou sobotu v Dřevěném městečku rožnovského skanzenu užíval.

„Upečeme okolo padesáti bochníků, ale kdyby jich bylo tisíc, pořád to bude málo,“ říká hrdě třiatřicetiletý pekař z Kroměříže.

Venku návštěvníci stojí frontu, aby ochutnali malý kousek, celý pecen si odnášejí jen největší šťastlivci.

„Je tady ze všech chlebů nejlepší. Chutí i šťavnatostí,“ hodnotí znalecky Pavel Thom z Valašského Meziříčí. Přitom suroviny do těsta pekař přidává od oka, váhu vůbec nepotřebuje.

„Mouka je z devadesáti procent prokvašená žitná, zvláštností je použití sádla a většího množství kmínu. Hodně se podobá chlebu, který lidé pekli za druhé světové války,“ vypráví Horák.

Celodenní ochutnávku chlebů, rohlíků, koláčů, placků a mnoha jiných druhů pečiva pekaři sobě i divákům zpestřili veselým trojbojem.

„Nejtěžší byla chůze na chůdách s nůší na zádech. Nikdy předtím jsem na nich nestála. Doma mi je kolegyně naložila do auta, abych mohla pět minut trénovat. Jenže za tak krátkou dobu se to nenaučíte,“ popsala okolnosti svého vystoupení Petra Sušňová z Mikulůvky.