Kdo by sháněl ubytování na Silvestra například v penzionu Na Pluskovci, měl by smůlu. „Všechno už máme obsazeno. Lidé si ubytování zamlouvali s velkým předstihem už v létě nebo vloni," podotkl majitel penzionu Karel Mateřánka.

Klientelu přitom podle něj netvoří jen stálí návštěvníci. „Někteří sice jezdí pravidelně, většina je tu ale nová. Nejspíš máme dobré jméno," zmínil. Podobná situace je také v penzionu Tabačka či U Medvěda.

„Silvestra si lidé zamlouvají od září. U Medvěda už volné místo není. V penzionu Tabačka jsou volné ještě čtyři pokoje," přiblížil majitel penzionů Josef Petřek. Volné kapacity podle něj nevznikly nezájmem hostů. Zamluvila si je cestovní kancelář, která pokoje nezaplnila. Toho mohou na poslední chvíli využít lidé, které konec roku ve Velkých Karlovicích láká.

Zájem byl také o ubytování o Vánocích. „Lidé si pár pokojů zamlouvali, ale my zatím Vánoce neděláme," dodal Petřek.

Téměř plno je v penzionu Gaudeamus v karlovickém údolí Pluskovec. „Tam je volných jen pár pokojů. Už od loňska jsou zamluvené Valašské chalupy a v apartmánech na Kyčerce už také není místo," vyjmenovala recepční centrální recepce ubytování.

Silvestrovský pobyt je už vyprodaný na Horském hotelu Soláň. Na Vánoce ještě několik pokojů zbývá. „Během Vánoc neobsazujeme celou kapacitu hotelu kvůli zajištění většího komfortu pro ubytované v tomto svátečním čase," vysvětlila za Horský hotel Soláň Renata Křenková.

První rezervace si návštěvníci zajišťovali již při odjezdu z loňských pobytů. Do hotelu jezdí stálá klientela, nouze však není ani o nové hosty. Větší zájem o silvestrovské a vánoční pobyty je pak od letní sezony. „Zájem o rezervaci je přibližně stejný jako v roce minulém. Silvestrovský pobyt je již nyní na začátku listopadu obsazen, všechny zájemce o ubytování tudíž neuspokojíme," dodala Křenková.

Plno je již od konce léta v hotelech Lanterna a Horal. „Jako první se zaplnil Horal, kam míří zejména rodiny s dětmi. V Lanterně jde většinou o stálé hosty, kteří se pravidelně vracejí," vysvětlil ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla. Mnozí z minulých hostů si podle něj rezervovali pokoj již při svém loňském odjezdu.

Pouhé tři pokoje byly na silvestrovský pobyt volné ještě v polovině října v hotelu Galik. „Opozdilci ale nemusí být zcela bez šance. Nabízíme možnost nechat se zapsat do pořadníku. Jakmile se uvolní některá rezervace, což se každý rok stává v každém hotelu, nabízíme termín dalším zájemcům," nevyloučil uvolnění míst ředitel.

Velké Karlovice lákají stále více návštěvníků také o Vánocích. Resort Valachy ještě donedávna nabízel k vánočním pobytům pouze jeden hotel.

„Kvůli rostoucímu zájmu jsme předloni poprvé přidali také Horal. Už i jeho kapacita ale přestává stačit. Z pokojů, které jsou k dispozici, zbývá už jen pár posledních. Zájem je vyšší než loni," popsal nedávno Blabla.