Obchodnice si ale bižuterii i sama vyrábí. „Používám především stříbro a práškový smalt," prozradila.

Svým zapálením pro věc se snaží získat pro tradiční české řemeslo také děti. „Z jejich zájmu mám snad větší radost než z toho, co je mojí obživou," naznačila spokojeně Rožnovanka.

Po prvních nesmělých krůčcích se proto na začátku roku rozhoduje začít potěr oboru bižuterie vychovávat. „Překvapilo mě, kolik dětí má o práci zájem. Ano, jsou to převážně děvčata, ale občas se objeví i nějaký ten kluk," zmínila odbornice na bižuterii a vše, co s korálky souvisí.

Kateřina Schwarcová si dokonce v zázemí svojí prodejny otevřela také vlastní „korálkářský" kroužek. Děti do něj chodí poznávat taje bižuterie třikrát týdně. „Pravidelně sem zajde dvanáct dětí. Víc, přestože zájem je, nejsem se svojí kolegyní Veronikou Rumlovou schopna zvládnout," vysvětlila vedoucí kroužku.

Děti se tam pod vedením zkušené odbornice učí základům bižuterie. „Jde o navlékání korálků a vytváření různých tvarů, lepení korálků na předkreslené vzory a podobně," popsala obchodnice.

Práce s nejmenšími dětmi jí dělá radost. „Nejvíc mě těší úsměv a spokojenost dětí nad tím, co se jim podařilo vyrobit. To je k nezaplacení," dodala s úsměvem Rožnovanka Kateřina Schwarcová.

Související Všesvatský jarmark v Rožnově nabízí tradici