V nejhorší kondici jsou chodníky. Z jejich stavu viní lidé minulá vedení.

Vsetíňan Viktor Spurný má za to, že rekonstrukce náměstí v roce 2013 byla jedno velké fušerství.

„Podle mě se na ní podepsali ti, kteří neměli selský rozum projektanti včetně Milana Chlápka, odbor výstavby města, místostarosta a starosta pan Čunek spolu se členy rady, kteří projekt schvalovali,“ vyložil.

Školní kuchyně. Ilustrační foto.
Školákům slouží nová kuchyně, stála čtyři sta tisíc

Ve svém výčtu kritizuje málo plošné zeleně, nedostatečné veřejné osvětlení, nevhodné vodní prvky a je zásadně proti umístění krytých zastávek MHD na náměstí. Taktéž na majitelích domů nenechal nit suchou.

„Vyžadují nadměrně vysoké nájemné, které obchodníky přivádí ke krachu. Takové peníze jsou schopné platit jen banky, kterých zde máme v širším okruhu devět,“ zlobil se Spurný.

Za špatně provedenou dlažbu nese podle Spurného odpovědnost také stavební odbor města, který měl přijít na chyby už v projekci. Vsetínská radnice se netají tím, že chodníky na náměstí při jeho rekonstrukci před patnácti lety dostaly povrch, jehož konstrukce se v dalších letech ukázala jako ne příliš vhodná.

Chodníky vzaly za své po letošní mrazivé zimě i sněhové nadílce.

„Byly sice krásně očištěné od sněhu, ale asi těžkým strojem. Všechny dlaždice jsou uvolněné a hýbou se. To je na velkou opravu,“ komentoval na sociálních sítích Petr Benek.

Po generální opravě po letech bez údržby volá architekt Milan Chlápek, jeden z autorů studie na opravu Dolního náměstí z roku 2001. Jakoukoli chybu při tehdejším projektování nepřipouští. „Nezvolili jsme ani špatnou technologii ani špatný materiál. To určitě ne,“ reagoval.

ARCHITEKTI CHYBY PŘI OPRAVĚ NEPŘIPOUŠTÍ

Nejpodstatnější příčinu dnešního stavu náměstí vidí v jeho neodborné a nepromyšlené údržbě. „Je potřeba i profesní a materiální zabezpečení. Dílčí zásahy typu zalepte tu díru někdo jakkoliv a čímkoliv, hlavně rychle a levně nesmíme brát v úvahu,“ doplnil architekt.

Jako zastupitel, člen komise investiční výstavby a také jako spoluautor projektu rekonstrukce Dolního náměstí je připravený na spolupráci a už teď má za sebou první pracovní jednání, které svolalo vedení města.

„Probrali jsme současný stav, závady i jejich příčiny a zároveň postup a zadání pro generální opravu. Pokládám za vhodné a přínosné projekt veřejně představit a v širší diskusi optimálně sladit očekávání, funkční priority a možnosti náměstí,“ dodal architekt Milan Chlápek.

Z propagačního spotu města Vsetín
Vsetín propagují nové klipy, ale neví se o nich

Konkrétnější podoba budoucího náměstí se zatím nerýsuje.

„Zadáme zpracování studie řešení úprav a směřujeme ke komplexní rekonstrukci náměstí. Stanovili jsme požadavky zejména na nové povrchy komunikací, svítidla, zeleň a mobiliář. Požadujeme i přístřešky pro MHD. Cena úprav vzejde z projektové dokumentace, bude to v řádu milionů korun,“ naznačil starosta Vsetína Jiří Růžička.

OPRAVA ZA MILIONY

Po zpracování studie přijdou na řadu další stupně projektové dokumentace. „Z těch pak vzejde také harmonogram prací. V letošním roce se zaměříme na provizorní úpravu zásadně poškozených částí,“ uzavřel starosta Jiří Růžička.