Školní kolo desátého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma Národní kulturní památky se uskutečnilo v úterý 17. května. Martin Čermák se s Karlštejnem umístil v rámci své školy na prvním místě a společně se svým spolužákem, který obsadil místo druhé, šli do nominace na celorepublikové úrovni. Do pražského finále, které se konalo 5. června, se však dostal jen Martin Čermák. „Mám z toho ohromnou radost. Projektu jsem věnoval spoustu práce a úsilí," říká pro Valašský deník student.

Na stavbě z ekologického obalového materiálu pracoval Martin Čermák doma. Nad projektem trávil téměř veškerý volný čas po škole a také o víkendech. „Když jsem to ze zvědavosti počítal, tak mi vyšlo celkem tři sta čtyřicet hodin strávených nad Karlštejnem. Nejdéle jsem na něm pracoval v kuse osm až devět hodin," vzpomíná Čermák.

Stavbu hradu Karlštejn si Martin vybral, protože jej z dětství již trochu znal. Jako malý se totiž rád bavil lepením různých modelů a právě Karlštejn byl jedním z nich. „Díky tomu jsem už měl s touto stavbou určité zkušenosti. Nebylo to pro mě úplně neznámé. Ale při tvorbě projektu jsem samozřejmě musel jít dál. Zkoumal jsem přesnou podobu hradu a terénu v jeho okolí. Nejvíce jsem čerpal na internetu a z různých map," prozradil Čermák.

Studenti z Meziřičí patří ke špičce

Celá škola je na úspěch svého studenta hrdá. „Máme velkou radost a jsme na Martina pyšní. Účastnil se totiž už v loňském roce a skončil na úrovni školní soutěže jako druhý. Vloni postupovala v rámci každé školy jen jedna práce. Tehdy vyhrál model Ještědu, který je vystavený v Galerii Sýpka ve Valašském Meziříčí," uvedl třídní učitel Josef Vémola.

Střední průmyslová škola stavební z Valašského Meziříčí se do soutěže zapojuje již od úplného začátku. „Myslím, že asi jen s jedním výpadkem soutěžíme pravidelně každý rok. Zpravidla jsme vždy dopadli dobře a obhájili první a druhá místa v České republice," uvedl Vémola.

Jak ale dopadne finále, se Martin a ostatní soutěžící dozvědí až v polovině června. V nominaci je celkem deset modelů z celé České republiky a konkurence je prý veliká. „Ve finále jsou skvělé modely a soupeři jsou silní. Netroufnu si vůbec hodnotit, jak dopadneme," dodal Vémola.

Finále v zahradách Pražského hradu

Finále soutěže a slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 15. června v zahradě Ledebourského paláce, která je součástí komplexu historických zahrad pod Pražským hradem. Autoři vítězného projektu se mohou těšit na ceny v hodnotě pětadvacet tisíc korun. Druhá škola v pořadí obdrží deset tisíc korun a projekt, který obsadí třetí místo, získá výhru v hodnotě pět tisíc korun. Ve hře je i zvláštní cena Národního památkového ústavu. Její výherci si odnesou poukaz na zážitkový den na některé z památek, kterou tato instituce spravuje. Všichni finalisté pak ještě získají dvě volné vstupenky na libovolnou památku.

Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Vlnitá lepenka má širokou škálu využití a je stoprocentně recyklovatelná. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM a partnerem soutěže je Národní památkový ústav.

VERONIKA HRABINOVÁ