VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karel Matocha: Pálenka musí chutnat po ovoci

Střelná - Karel Matocha ze Střelné miluje pálenku. Jak trnkovici, kterou pálí výjimečně, neboť švestek se na Valašsku rodí čím dál méně, tak jablkovici, jíž ročně vyrobí na třicet litrů, tak samozřejmě meruňkovici, díky níž obsadil na tradičním Střelenském koštu, který se konal v sobotu v místní hospodě U tří soudků, třetí místo.

13.3.2013
SDÍLEJ:

Ve Střelné se konal jubilejní ročník koštu slivovice.Foto: DENÍK/Alexandra Buršíková

„Pálit mě naučil otec, pomáhal jsem mu už jako kluk. Tuto dovednost jsem předal svému synovi," prozrazuje rodinné tajemství osmapadesátiletý muž.

Pálí každý Valach

Podle něj umí vypálit ovocnou kořalku každý pořádný Valach. „Co se týče tvrdého alkoholu, je naše rodina naprosto soběstačná," řekl jeden z organizátorů koštu slivovice ve Střelné. Vybírá startovné, přebírá vzorky, dělá prostě, co je potřeba. „Musíme se v dědině trochu pobavit, tak pořádáme nejrůznější akce. Tuhle tradici jsme začali před deseti lety a byl to dobrý nápad. Atmosféra je tady skvělá, zkusíme, co pálí sousedé, posmějeme se, uvolníme," vysvětlil.

Hlavně aby hřála

Podle něj je kořalka nejlepší ta, co voní po ovoci. Taky musí řetízkovat, má lahodnou chuť, neškrábe v krku a přitom hřeje. „Některé vzorky, které jsme ale koštli, snad kolem ovoce ani neprošly. Navíc měly některé pálenky ocas," potřásl hlavou.

Soutěžil podesáté

S vlastní kořalkou soutěží každý rok. „Při koštu je vždycky skvělá atmosféra, pobavíme se, moderátor nás baví vtípky a my prožijeme krásné odpoledne," usmál se Karel Matocha, který se na jubilejní ročník Střelenského koštu oblékl do kroje.

Související Nejlepší slivovici pálí ve Střelné

Autor: Alexandra Buršíková

13.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Vyloupení benzinky v Bystřičce zhatila policejní hlídka

Ilustrační foto

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Sedmnácté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 14. prosince 2017.

Hledáme OBCHODNÍKA DISTRIBUCE do týmu regionálních deníků

Chcete pracovat v novinách? Máte vztah k obchodní činnosti? U nás máte šanci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT