„Pálit mě naučil otec, pomáhal jsem mu už jako kluk. Tuto dovednost jsem předal svému synovi," prozrazuje rodinné tajemství osmapadesátiletý muž.

Pálí každý Valach

Podle něj umí vypálit ovocnou kořalku každý pořádný Valach. „Co se týče tvrdého alkoholu, je naše rodina naprosto soběstačná," řekl jeden z organizátorů koštu slivovice ve Střelné. Vybírá startovné, přebírá vzorky, dělá prostě, co je potřeba. „Musíme se v dědině trochu pobavit, tak pořádáme nejrůznější akce. Tuhle tradici jsme začali před deseti lety a byl to dobrý nápad. Atmosféra je tady skvělá, zkusíme, co pálí sousedé, posmějeme se, uvolníme," vysvětlil.

Hlavně aby hřála

Podle něj je kořalka nejlepší ta, co voní po ovoci. Taky musí řetízkovat, má lahodnou chuť, neškrábe v krku a přitom hřeje. „Některé vzorky, které jsme ale koštli, snad kolem ovoce ani neprošly. Navíc měly některé pálenky ocas," potřásl hlavou.

Soutěžil podesáté

S vlastní kořalkou soutěží každý rok. „Při koštu je vždycky skvělá atmosféra, pobavíme se, moderátor nás baví vtípky a my prožijeme krásné odpoledne," usmál se Karel Matocha, který se na jubilejní ročník Střelenského koštu oblékl do kroje.

Související Nejlepší slivovici pálí ve Střelné