V Hutisku mají dvě oddělení mateřinky. Ředitelka Základní a mateřské školy Hutisko-Solanec Šárka Gájová potvrdila, že zájem maminek je velký. „Čekáme ještě na zpracování výsledků ze zápisu. Předpokládám, že bude poptávka větší, než pokryjeme," říká Gájová.

V Mikulůvce se rozhodli na zájem maminek o mateřinku reagovat navýšením počtu míst. Školku nastaví o celou třídu s kapacitou dvacet předškoláků. „Každoročně přivítáme ve školském zařízení hodně malých dětí a nechceme, aby nám utíkaly do jiných obcí. Proto jsme se rozhodli školku rozšířit," vysvětlil důvod stavebních úprav starosta obce Zdeněk Marek. S pracemi začnou ještě v květnu tak, aby do září měli hotovo. „V mateřské škole je teď dvacet osm dětí a k zápisu přišlo dalších dvacet pět dětí. Samozřejmě někteří půjdou do první třídy, ale určitě ne všichni," doplnil Marek.

Velký zájem o předškolní zařízení je i v Zašové. „Mateřská školka si už požádala vedení obce o zvýšení počtu dětí v jednotlivých odděleních. Kapacitu můžeme ještě o dvě místa v každém oddělení navýšit," uvedla místostarostka Zašové Anna Mikošková. „Když se loni dělal zápis pro letošní školní rok, zájem maminek byl a poptávku jsme úplně nemohli pokrýt," dodala.

Na nedostatek dětí v mateřince si nestěžují ani v Lešné u Valašského Meziříčí. „Školka je naplněná, máme tři oddělení," uvedl starosta Lešné Jaromír Zavadil.

Podobně jsou na tom v Brankách. „V minulých letech školka poptávce nestačila, ale myslím si, že teď už bychom měli zájem pokrýt," zhodnotil starosta Branek František Svoboda.

Maminky proto čeká novinka, kterou plánuje zavést Místní akční skupina (MAS) Rožnovsko. A to mikrojesle. „Měly by suplovat služby klasických školek, protože přijímají děti od čtyř let a pokud je naplněná kapacita, tak primárně přijímají předškolní děti. Rodiče v těchto lokalitách se pak obracejí například na soukromé jesle," uvedl manažer MAS Ondřej Neuman. Pilotně otestovali zájem rodin v obci Zašová, kde uspořádali bleskový průzkum. Je předpoklad, že pokud v žádosti o dotace budou manažeři úspěšní, už v roce 2017 otevřou v Zašové dvě třídy mikrojeslí. Maximální počet v jednom oddělení jsou čtyři děti.

TÁŇA MARKOVÁ