„Dcera už je přihlášená, pojede na tábor s koňmi. Syn zatím ještě ne, ale už ví, že pojede na hokejový,“ uvedl Michal Krsek ze Vsetína.

Dodal, že přihlášky dořeší maximálně do května.

„Je lepší to vyřídit zavčas. Pak by mohl být problém s kapacitou,“ míní Vsetíňan.

Jeho slova potvrzují organizátoři táborů.

„Rezervaci jsme spustili první březnový den o půlnoci. Do šesti do rána byly některé tábory plné,“ přiblížil ředitel Střediska volné času (SVČ) Rožnov pod Radhoštěm Martin Navařík. V současné době má rožnovské SVČ z pětadvaceti táborů obsazenou polovinu.

„Největší zájem je o sportovní a rukodělné tábory,“ podotkl Navařík. Podle něj by si měli rodiče s přihlášením pospíšit. Často se stává, že se ozvou, až když už jsou kapacity zaplněné,“ upozornil.

Z celkového počtu táborů, které organizuje SVČ Rožnov jsou tři pobytové, zbylé jsou příměstské. Tedy takové, na kterých jsou děti pouze přes den a na noc se vrací domů. 

„Příměstské tábory jsou ideální formou hlídání dětí, zatímco jsou rodiče v práci,“ řekl Navařík s tím, že pobytové tábory jsou pro děti sice výbornou zkušeností, často se ale stává, že je některé děti probrečí.

V Základní škole Křižná ve Valašském Meziříčí uspořádali kuchařskou show s Ondřejem Slaninou z televizního pořadu Kluci v akci spojenou se soutěží o recept do školní jídelny.
Kuchařky ZŠ Křižná v Meziříčí převezmou certifikát Zdravá školní jídelna

V podstatě už jen příměstské tábory pořádá také SVČ Domeček ve Valašském Meziříčí.

„Z pobytových zůstaly už jen dva. Pomalu od nich upouštíme, protože pro rodiče byly náročné finančně a pro nás organizačně,“ sdělila vedoucí táborů SVČ Domeček Lenka Bírešová.

Netajila, že se všechny rychle plní.

„Momentálně obsazená je už keramika, pravidelně ale lákají hlavně sportovně-turistické tábory a zájem je také o parkour,“ doplnila Bírešová.

Alcedo - středisko volného času Vsetín letos pořádá čtyřiadvacet příměstských a osmnáct pobytových táborů. Některé už jsou plně obsazené. „S přihlášením bych si určitě pospíšil. Plní se rychle,“ doporučil garant táborů Radek Kleibl.

Podle něj je největší zájem o všeobecné tábory, během kterých děti jezdí poznávat různá místa nebo se věnují různorodým aktivitám. Téměř ihned obsazená byla také jedna z novinek - Nerf tábor, jehož náplní jsou strategické hry, při níž děti střílí z dětských nerf pistolek.

„Tábor je oblíbený hlavně u kluků, ti jsou z něho nadšení,“ podotkl Kleibl.

Úplnou premiéru bude mít letos Herecký tábor, který je určený pro začínající i pokročilé divadelníky a který povedou studenti Divadelní fakulty brněnské Janáčkovy akademie múzických umění.

Lanovka. Ilustrační foto.
Na Sychrov lanovkou? Čeká se na dotace