Členové unikátního hudebního souboru Zvonky dobré zprávy v sobotu oslavili deset let od jeho vzniku. Jak jinak než koncertem, který se konal v kostele v Ratiboři za účasti zakladatelů souboru, prezidenta spolku a dalších hostů.

Na začátky i nesčetné zážitky souboru z cest po Evropě i celém světě zavzpomínali před koncertem zakladatelé tělesa, manželé Jelinkovi.

„Každý koncert je jiný a na každý vzpomínám jinak. Jeden z nejsilnějších zážitků byl asi první koncert. Přišli jsme totiž s něčím novým, nic podobného tady nikdo předtím neviděl ani neslyšel,“ svěřila se Deníku J. Wiera Jelinek.

Slzy při koncertě

„Pro mě zanechal výraznou vzpomínku koncert v Bavorsku. V obrovském sále jsme byli napjatí, pořadatelé říkali, že se nemáme obávat, že posluchači většinou vydrží čtvrt hodiny, pak se začnou ošívat a pomalu vytrácet. Hráli jsme pětačtyřicet minut, v sále bylo naprosté ticho, nikdo se ani nepohnul a po koncertě měli všichni v očích slzy. Úžasné,“ usmíval se Miroslaw Jelinek.

Rožnovské parní léto 2021 - jízda historickým vlakem s lokomotivou zvanou Velký býček alias Tulák v z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm. sobotu 17. července
VIDEO: Z Valmezu do Rožnova a zpět. Parní vlak opět přilákal davy lidí

Připomněl také nejdelší aplaus ve stoje, který si soubor zaslouženě vychutnal po koncertě v Bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

„Zajímavý zážitek máme z tradiční adventní snídaně v parlamentu za účasti Dominika Duky. S našimi zvonky nakonec zpívali koledy všichni poslanci v čele s panem Kalouskem,“ dodal.

Nezapomenutelné zážitky

Zvonky dobré zprávy potěšili posluchače rozmanitým repertoárem i duchovním slovem v Betlémské kapli, ve vyšehradské bazilice nebo v jeskyních v Moravském krasu. Mají za sebou návštěvu Evropského parlamentu ve Strasbourgu, koncertovali v Senátu České republiky, v Poslanecké sněmovně Českého parlamentu, na Ministerstvu regionálního rozvoje či Ministerstvu kultury.

Zvoníci, kteří jsou převážně z domovských Kateřinic, sousedního Ratiboře, Hošťálkové a také ze Vsetína odehráli od data svého vzniku desítky vystoupení na tradičních i méně tradičních místech. Mají za sebou turné po USA, na které vyrazili v roce 2019 a kde během osmidenní návštěvy odehráli v pěti státech pět koncertů. Účinkovali v Německu, Polsku, Maďarsku a ve Vídni.

Síla tkví v originalitě

Proč jsou koncerty souboru tak oblíbené?

„Je to vlastně zvonkohra. Ale obrovská síla tkví v originalitě. Můžete zahrát jakýkoli šlágr, avšak v podání zvonků uslyšíte jiné, netradiční zpracování,“ přiblížil prezident spolku Zvonky dobré zprávy Josef Čáp.

Zavzpomínal také na zrod souboru, který zpočátku provázela nedůvěra i nejistota. Wiera Jelinek byla u založení souboru ručních zvonků s názvem Zelovské zvonky v Polsku. Soubor neměl obdoby ve Střední Evropě.

Vizualizace budoucí podoby železniční stanice ve Vsetíně.
Dvoumiliardová rekonstrukce vsetínského nádraží začne v září

Po přistěhování do České republiky chtěli manželé Jelinkovi pokračovat a založili Zvonky dobré zprávy.

„Najednou tu bylo něco nového. Ozývaly se zpochybňující hlasy, že nebudou peníze, protože zvonky jsou drahé, děti do toho nebudou mít chuť – a vidíte. Ten stromeček se rozkošatil, děti si to vzaly za své a naučili se zvonky báječně ovládat,“ pochvaluje si prezident spolku.

Hra na zvonky je podle něj náročná, s prvky ekvilibristiky.

Jsou to profesionálové

Členové souboru s učením na zvonky začali, když byli sotva náctiletí. Dnes vyrostli ve zdatné hudebníky.

„Jsou to amatéři, ale já už je po těch deseti letech, které tu většina působí, považuju za profesionály,“ podotkla dirigentka souboru Emílie Adámková.

Byla jednou z nejmladších zakládajících členek souboru, dnes drží dirigentskou hůlku pátým rokem.

Soubor je v současnosti rozdělený na dvě skupiny, každá čítá kolem patnácti členů. Drtivou většinu tvoří děvčata, zvláště velké zvony, které váží až 11 kilogramů, ovládají dva kluci. Soubor hraje na koncertech na dvě sady zvonů o pěti oktávách, dohromady tak mladá parta hudebníků rozeznívá při představení sto dvacet zvonů a dalších devadesát chórových zvonků.