Lidé ve Vsetíně budou mít možnost dokument v premiéře v pátek 16. září od 18 hodin v Kině Vatra.

Projekce bude součástí vzpomínkového večera věnovaného Jarmile Šulákové, během kterého vystoupí také kapela Fleret, Karel Vágner a další osobnosti, které se na tvorbě dokumentu podílely.

Chybět nebude ani autorka snímku Marta Santovjáková Gerlíková.

„Když se vzpomene její jméno, každému v mysli naběhne lidová píseň a lidový kroj. Ale jak se Jarmila Šuláková dostala k lidové písni a jaký byl její život v soukromí? To ví málokdo,“ říká režisérka s tím, že v dokumentu nelezne divák na uvedené otázky odpovědi.

Zápis dárců kostní dřeně do registru během festivalu Valašské záření ve Vsetíně.
Záření bude potřetí na dřeň. Zapište se a pomozte nemocným, vyzývají zdravotníci

Dokumentární film Jarmila Šuláková – královna lidové písně začal vznikat v průběhu pandemie ve spolupráci s Českou televizí.

„Život a pěveckou cestu paní Jarmily Šulákové, ke které od dětství vzhlížím, jsem si moc přála během své aktivní filmové dráhy zpracovat,“ netají se režisérka.

„Věděla jsem, že nebude jednoduché v Praze prosadit ryze valašský námět, ale podařilo se to!“ raduje se Santovjáková Gerlíková.

Na filmu spolupracovalo mnoho osobností, mezi nimi i dcera Jarmily Šulákové Zuzana Pavlůsková, která poskytla cenné materiály. V dokumentu se objeví také několik cimbálových muzik, kapela Fleret, vsetínské soubory Vsacan, Jasénka a mnoho dalších.

„V dokumentu zmiňuji také přátelství s Miroslavem Donutilem, Bolkem Polívkou, Karlem Vágnerem. Všichni tři na paní Jarmilu v dokumentu zavzpomínají,“ dodává režisérka filmu.