Stejně radnice postupovala v roce 2017 po úmrtí „valašské královny“, folklorní zpěvačky Jarmily Šulákové.

Cena města Vsetína se uděluje za významný přínos k rozvoji města v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. V minulosti ji získala řada osobností vsetínského veřejného života, jako byli například Břetislav Rokyta, Jiří Parduba, Jaromír Bazel, Jana Rokytová, Zdeněk Hartinger, Antonín Kaderka, Jaroslav Sankot, Miroslav Evják, Marie Novosadová či Blanka Andělová.

Jejím zatím posledním držitelem je pedagog, malíř a spisovatel Karel Kostka. Ten ji však zatím fyzicky nepřevzal, a to z důvodu nepříznivé pandemické situace, která znemožnila uspořádání slavnostního aktu. Předání ceny spojené s besedou s hercem Jaroslavem Duškem by se má uskutečnit 21. listopadu v kině Vatra.

Vsetín - dětské hřiště v sídlišti Sychrov.
Obnova sídliště Luh trvala sedm let, navázala na dřívější podobné projekty

Letos bylo na Cenu města Vsetína za rok 2020 navrženo jedenáct kandidátů, mezi nimi například emeritní ředitelka knihovny Helena Gajdušková, šachisté Stanislav a Antonín Juříčkovi či propagátorka valašského folkloru a spisovatelka Jiřina Sousedíková.

Radní návrhy projednali, ale nakonec doporučili Cenu města Vsetína za rok 2020 neudělit, a navrhli věnovat Zvláštní cenu města Vsetína zesnulému Josefu Lažovi.

„Obdobně jako Jarmila Šuláková, byl Josef Laža mimořádnou osobností s významným kulturním i lidským přesahem, a jeho odchodu je nám nesmírně líto,“ vysvětlil starosta Vsetína Jiří Růžička.

Radnice zároveň začala podnikat kroky k tomu, aby měl Josef Laža, podobně jako další vsetínští velikáni Josef Sousedík, Zdeněk Kašpar a Jarmila Šuláková, náhrobek na Valašském Slavíně v rožnovském skanzenu.

„Toto rozhodnutí, stejně jako zapsání jména Josefa Laži do Knihy paměti kraje, je však na Radě starších Národního muzea v přírodě, kam jsme adresovali žádost. V případě kladného vyjádření vyhlásíme veřejnou soutěž na návrh náhrobku a jeho výrobu,“ uzavřel starosta Růžička.