Revitalizace Koryčanských pasek bude rozdělená do několika etap, celkem si vyžádá investici přesahující 100 milionů korun.

„První etapa se bude projektovat pro stavební povolení již letos na jaře,“ uvedla mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

Vítězný návrh budoucí podoby sídliště vzešel v loňském roce z architektonické kanceláře Per Partes. Jeho autoři už mají v současné době k dispozici upravený návrh, do něhož zapracovali připomínky místních obyvatel.

„Vloni v létě proběhlo dvoudenní projednání, kde měli občané možnost se k projektu vyjádřit, vznést podněty, připomínky či žádosti, co by zde chtěli zachovat nebo změnit,“ připomněla mluvčí.

Ilustrační foto.
Jeden skipas zajistí lyžování v pěti areálech

Projekt představí on-line

Autoři projektu spolu s odborníky všechny podněty probrali a vyhodnotili, které lze do návrhu zapracovat a budou v prostoru sídliště funkční.

„Zpracovatele studie kanceláře Per Partes teď čeká další část, svůj dopracovaný návrh odprezentují veřejnosti a vysvětlí, které podněty zapracovali, a které ne,“ uvedla místostarostka Rožnova pod Radhoštěm Kristýna Kosová.

Celkem se sešlo 120 podnětů.

„Ne všechny ale bylo možné do návrhu promítnout, jelikož mnohdy byly protichůdné. Teď se pustíme do přípravy první etapy projektu pro společné povolení stavby,“ doplnila Kosová.

Dopracovaný návrh odprezentují autoři veřejnosti online formou v úterý 1. února od 16 hodin. Lidé budou moci přenos sledovat ve vysílání regionální TV Beskyd nebo na webových stránkách města.

Plánovaná revitalizace řeší proměnu sídliště jako celek, který má 50 let od svého vzniku nové potřeby. Architekti se v návrhu zaměřili například na problematiku parkování.

Bude i parkování

„Parkovací míst navyšujeme o sto dvacet. Velká část je ve spodní části sídliště, kde budujeme nové parkoviště,“ uvedli při prezentaci svého návrhu zástupci kanceláře Per Partes.

Zaměřili se také na automobilovou, pěší a cyklistickou dopravu, zeleň či hospodaření s dešťovou vodou.

„Vodu se snažíme pozdržet v území. Vytváříme dešťové záhony, které budou i hezké na pohled. Dále suché poldry, které vytvářejí biotop, který vyrovnává změny teplot v území a zlepšuje ovzduší,“ zaznělo v prezentaci.