Vyznamenání předává prezident 28. října, v Den vzniku samostatného československého státu.

„Víme, že paní Šuláková byla zařazená do úzkého seznamu možných oceněných. Pan prezident se ještě nevyjádřil k definitivní podobě seznamu,“ řekla místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová.

Podle dcery Jarmily Šulákové Zuzany Pavlůskové nejsou ceny všechno, vyznamenání by ji ale potěšilo.

„Není to jen v tom ocenění. Je to v tom, že lidé na ni nezapomínají a oceňují její celoživotní lásku, zpěv. Také rozdávání pohody, dobré nálady a velkého srdíčka. Její písničky žijí dál,“ řekla Pavlůsková.

Podle ní měla legendární zpěvačka lidových písní z udělených cen vždycky radost.

„Maminka si jakýchkoli cen vždycky vážila, ale svou kariéru na tom nestavěla. Byla to úplně obyčejná a srdečná ženská,“ připomněla Pavlůsková. Státní ocenění mamince přeje z celého srdce. Jarmila Šuláková bude od 29. října také první držitelkou Zvláštní ceny in memoriam udělované městem Vsetín.

Město Vsetín připravilo u příležitosti udělení ceny 29. října vzpomínkový koncert. Představí se na něm hudební uskupení, která Jarmilu Šulákovou dlouhá léta doprovázela i nástupci této valašské legendy.

Pro veřejnost bude také slavnostně otevřená vzpomínková místnost v budově městského úřadu. Zájemci si mohou prohlédnout zpěvaččiny osobní věci, které městu zapůjčila dcera Zuzana. Mezi jinými pamětní medaile, ocenění, kroj či portrét od malíře Karla Hofmana.

Jarmile Šulákové také odhalí symbolický náhrobek na Valašském Slavíně. Autorem náhrobního kamene je vsetínský akademický sochař Miroslav Machala. „Po všech schvalovacích procesech se můžu pustit do práce. Včera jsem přivezl kámen,“ informoval Machala.

Náhrobek bude vysoký 140 centimetrů a bude znázorňovat postavu ženy s tradičními prvky pro Jarmilu Šulákovou typickými šátkem a kotulou.

Střední odborná škola Josefa Sousedíka ve Vsetíně pořádala ve čtvrtek 7. září 2017  akci s názvem Vyzkoušej si řemeslo pro žáky základních škol. Desítky školáků ze širokého okolí se sešly v restauraci Bečva, kde se předváděly obory gastronomického zaměřen
Školáci na exkurzi zdobili perník a vyráběli rámečky