V posledním říjnovém týdnu bude navíc Jarmile Šulákové na Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm odhalena pamětní deska. Jejím autorem bude vsetínský akademický sochař Miroslav Machala.

U příležitosti udělení ocenění, které je poctou za mimořádný přínos v oblasti valašské lidové písně, za její popularizaci a zachování kulturního dědictví, připraví vsetínská radnice vzpomínkový pořad pro veřejnost. Lidé se budou moci poklonit památce královny valašského folkloru v neděli 29. října ve vsetínském Domě kultury.

Veřejnost se rozloučila s Jarmilou Šulákovou.
VIDEA: Jarmile Šulákové aplaudovalo ve stoje zaplněné kino Vatra

Šuláková má řadu následovníků

V pořadu vystoupí cimbálová muzika Technik a Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, se kterými dlouhá léta Jarmila Šuláková spolupracovala. „Uslyšíme také cimbálovou muziku Milana Mlčáka i dětské zpěváky z okolí Vsetína, kteří jsou jejími následovníky,“ prozradil starosta Vsetína Jiří Růžička.

Před začátkem pořadu bude v prvním patře radnice otevřeno vzpomínkové místo. „Vystavíme tady věci, které nám poskytne dcera Jarmily Šulákové Zuzana. Zájemci si mohou prohlédnout fotografie, ocenění, obrazy, kroj a další osobní věci, které její maminka používala,“ přiblížila vedoucí odboru školství a kultury Andrea Frňková.

Jarmila Šuláková.
Jarmila Šuláková milovala Valašsko, valašské nářečí, lidi i kroj

Desku vyrobí sochař Miroslav Machala

V posledním říjnovém týdnu odhalí na Valašském Slavíně pamětní desku, jejímž autorem bude vsetínský akademický sochař Miroslav Machala. „Předložil jsem k posouzení osm návrhů. Čekám, který konkrétně schválí, a můžu objednat kámen. V každém případě půjde o náhrobek ve formě plastiky o velikosti metr dvacet a šířce zhruba sedmdesát centimetrů,“ prozradil Miroslav Machala.

Umělec je autorem už tří náhrobků umístěných na Slavíně. Z jeho dílny pochází náhrobek Josefa Sousedíka, hudebníka Zdeňka Kašpara a malíře Augustina Mervarta.

O tom, zda se pamětní deska na Slavín umístí, momentálně rozhoduje muzejní Rada starších. Pokud návrh o umístění náhrobku členové rady podpoří, poputuje k řediteli muzea Jindřichu Ondrušovi ke schválení. „Můžeme říct, že je téměř stoprocentní, že rada návrh schválí, a to v nejbližších dnech, popřípadě týdnech,“ uvedla náměstkyně ředitele pro odbornou činnost rožnovského muzea Eva Kuminková.

Sourozenci Bohumír, Alois a Julie Jaroňkovi, zakladatelé Valašského muzea v přírodě.
Na Valašském Slavíně v Rožnově odpočívají velikáni východní Moravy

Dcera Šulákové: mám radost za maminku

Po schválení Radou starších začnou zástupci Valašského muzea v přírodě jednat s vedením Vsetína o vzhledu náhrobku. „Jakmile pamětní desku vybereme, dáme ji do výroby a zároveň se domluvíme na termínu odhalení,“ vysvětlila Kuminková. Samotné odhalení bude doprovázet slavnostní akt. „Jeho scénář se skládá z hudebního doprovodu, proslovů pozvaných hostů a ředitele muzea. Poté následuje samotné odhalení. K desce se nakonec položí kytice,“ nastínila náměstkyně.

Kroky, které město Vsetín podniká k udělení ceny Jarmile Šulákové, uskutečnění vzpomínkového pořadu i odhalení pamětní desky, ocenila dcera zesnulé Šulákové Zuzana Pavlůsková. „Mám radost, že se k tomu město takhle postavilo. Děkuji jim, že se toho chopili a vyřizují všechny potřebné náležitosti.“ Podle ní si maminka tuto poctu určitě zaslouží. „Jsem ráda, že mamčina práce bude oceněna a myslím si, že pokud se na nás shora dívá, je taky vděčná,“ dodala Pavlůsková.

Janu Rokytovi odhalili památník na Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, sobota 21. června 2014.
Janu Rokytovi odhalili památník na Valašském Slavíně