Program se zvelké části neplánovaně odehrával spíše vsále kulturního domu a venku zůstaly převážně jen stánky různých řemeslníků. „Mrzí nás to počasí, počítali jsme, že takové pomyslné centrum jarmarku bude kolem tanečního kola,“ zalitoval starosta Jiří Pechal, sám oblečený vtradičním kroji. Velkou pozornost vsále budil soubor Závršan z Nedašova, jehož členové předváděli dnes už zapomenutá řemesla. Návštěvníci se tak mohli například přesvědčit, jak vznikala světidla, kterými se za dlouhých zimních večerů na Valašsku svítilo. „Ženy drhly peří, muži strouhali světidla a nejstarší kmet se jim staral o světlo,“ přiblížil vedoucí souboru Vladimír Káňa. Zalitoval, že dnes už rodiny ani sousedé tolik nedrží pohromadě. „Při takových pracích se vdobré pohodě scházívaly tři generace,“ poznamenal a vysvětlil, že světidla, což jsou vlastně hrubé hobliny, se strouhala ze syrového bukového dřeva. „Aby nic od ohně nechytlo, býval pod stojanem se světidlem ještě škopek svodou,“ doplnil František Solař, který se staral o to aby světidla hořela.

Zájem provázely i ukázky výroby nití zvlny, konopí a lnu. Energií sršela zejména dvaasedmdesátileta Anastázie Kozubíková, která připravený materiál spřádala na kolovrátku. „Přivezla jsem si tady i učnice,“ poznamenala se smíchem a zvědavcům spolu sAnnou Káňovou ochotně vysvětlovala postup od zpracování vlny až po vznik nití namotaných na motovidle. Zájemci se také dozvěděli co je například lamačka, patěračka nebo ochla.

Mezi návštěvníky byla slyšet i slovenština a čeština se západočeským přízvukem. „Vzájemně se navštěvujeme snad už deset let, takže co se týká valašské slivovice, jsme už zajetí. Je to síla, ale zvládáme to,“ zasmál se Miloslav Dvořák starosta Lužné u Rakovníka. Kdobré náladě vyhrávala Veselá pětka, posléze i beatová skupina Traverz a první tanečníci se na parketě objevili už brzy po poledni. Útok na chuťové buňky návštěvníků se chystal vkotlích poblíž tanečního kola, kde řezníci připravovali zabijačkové speciality. Ti, kdož okusili, nešetřili chválou. „Je to zásluhou celého týmu, který byl opravdu skvělý,“ reagoval šéfkuchař Petr Psota.