Vůně pražených mandlí, buráků a kešu lákala kolemjdoucí ke stánkům, a kdo by přece jen vůni odolal, neunikl podmanivým písním, které zněly z úst zpěváků skupiny Javořina.

Stánkaři čekali na své zákazníky již od deváté hodiny ranní. Netrvalo dlouho a Masarykovo náměstí, kde se jarmark pořádal, se začalo zaplňovat.

Rožnovské náměstí se změnilo v dav

Davy lidí se zastavovaly u jednotlivých stánků a obdivovaly řemeslnou práci i cukrářské umění prodejců. Nejvíce šly na odbyt tradiční jarmareční dobroty. Děti neodolaly kokosovým kmenům a praženým mandlím. Dospělí zase nerezovým vykrajovátkům nebo velikonočním dekoracím. Oblibě se těšily také výrobky z pravé ovčí vlny nebo keramiky.

Kulturní vložku si připravil pro kolemjdoucí rožnovský soubor písní a tanců Javořina. „Soubor v čele s vedoucí Helenou Halamíčkovou zahraje pro radost a pro zahřátí," slibovala moderátorka Zuzana Vašková.

Hudba zaujala především děti, které se začaly pomalu scházet před připraveným pódiem a vrtět se do rytmu. V povzdálí se ale pohupovali také dospělí.

Nejvíce lidí se pak sešlo u pódia, když se k souboru připojila také taneční složka, která doslova přitancovala před přihlížející dav.

Každé vystoupení pak návštěvníci jarmarku odměnili potleskem.

Studené a větrné počasí přálo prodejcům svařáku a medoviny, u jejichž stánků bylo stále plno. „Na Josefském jarmarku se vždy zastavím u stánku s medovinou. Je to taková moje tradice, kterou nikdy neporuším," pochvaloval si pětašedesátiletý rodák z Rožnova Libor Sudek.

Autor: Michaela Horáková