Své vzorky přineslo po třinácté hodině pětadvacet pekařek a čtyřiatřicet páleničářů. Zatímco ovocnou pálenku ochutnávali majitelé mezi sebou, ke koláčům se seběhli sladkomilové z dalekého okolí.

Chlapi hodnotili pálenku obvyklým způsobem, štrůdly a další moučníky se letos hodnotily jinak.

„Poprvé jsmerozdělili soutěž do dvou kategorií. Hodnotí se zvlášť štrůdly a zvlášť moučníky 
z jablek," prozradila organizátorka akce Eva Adámkouvá z jablůneckého Svazu žen.

Jablečné koláče hodnotila veřejnost

Každá pekařka měla originální recept, a podle toho také vypadaly soutěžní vzorky. Ze stolu, na kterém byly všechny buchty, koláče, štrůdly a moučníky vystavené, přecházel zrak.

„Máme různé druhy štrůdlů, oblíbené jsou hraběnčiny řezy a některé soutěžící se pustily také do experimentování," přiblížila Eva Adámková.

Žádná pekařka prý však nejde do soutěže dvakrát se stejným vzorkem. „Každý rok se snažím vymyslet něco nového. Recepty čerpám na internetu," prozradila soutěžící Hana Fialová.

Nakonec však všem dámám vypálil rybník Petr Martínek, jehož koláč tolik chutnal, že si za něj odnesl tradiční Skleněné jablko.

MICHAELA HORÁKOVÁ