Letošní ročník, který začal v sobotu odpoledne, se vydařil mimořádně. A to nejen díky teplému slunečnému počasí.

„Sešlo se nám rekordních šedesát vzorků. Kvalita byla vysoká, neobjevil se mezi nimi žádný vyložený patok,“ s potěšením konstatoval šéf koštu Josef Výskala.

Poznamenal, že tak vysoký počet bude už jen stěží někdy překonán. „A to jsme jiné vzorky, například hruškovice, meruňkovice nebo slivovice, odmítli. Soutěž tak má spravedlivé podmínky,“ přidal se nadmíru spokojený starosta Jablůnky Čeněk Hajný.

Početnou návštěvu v areálu za Obecním úřadem bavila skupina Veselá bída Františka Segrada. Ten o přestávce neopomněl upozornit na úskalí přílišné konzumace alkoholických nápojů. „Alkohol je obecně hlavní příčinou nevysvětlitelných spálenin od koberce, objevujících se druhý den na čele,“ varoval Segrado. „Konzumace alkoholu ve vás může vyvolat iluzi, že jste silnější, krásnější a chytřejší, než ten mohutný chlap, co sedí v rohu,“ přidal další moudrost.

Areálem se vznášela vůně grilovaných specialit a pivo teklo proudem. Nechybělo ani napětí. To když se blížilo vyhlášení vítězů v obou jablečných kategoriích. Z prvního místa se nakonec radoval Antonín Jánoš, jehož vzorek získal neuvěřitelných jedenapadesát bodů.

„Nemám žádný speciální recept. Byla to běžná zimní jablka,“ divil se příjemně překvapený vítěz. Jeho jediným nedostatkem bylo, že si svůj vzorek, na rozdíl od dalších medailistů, nepoznal. Na pomyslné druhé příčce se s odstupem třinácti bodů umístil Josef Machala, jemuž doslova na paty šlapal Vladislav Tomeček. Ten získal o jediný bod méně.

Těžké rozhodování měli porotci v kategorii jablečného pečiva. Různých sladkých specialit se totiž na dlouhém stole vměstnalo devětadvacet. „Soutěžních vzorků každým rokem přibývá. Už to nejsou jenom štrúdly, ale například i řezy, bábovky nebo rolády,“ popsala Ludmila Vančurová, která se spolu s kamarádkami starala o hladký průběh soutěže. „Každý vzorek byl anonymní, dostal pouze číslo a o nejlepším rozhodli sami návštěvníci akce,“ upřesnila Marta Polášková.

Nejvíce bodů získal výrobek Ludmily Dobešové. Hned za ní se umístila Ludmila Orságová a cenu za třetí místo si odnesly Lucie a Petra Roubalovy.

Jak chutná jablůnkovská „jabkovica“ vyzkoušeli i poslanci českého parlamentu Zdeněk Škromach a František Novosad. Ty pořadatelé spolu s dalšími osobnostmi pověřili, aby vítězům předali ceny. Večer pak už patřil volné zábavě, kterou svojí líbivou produkcí podpořila skupina Frťan z potůčkovské lůky.