„Dominuje klasika. Baňky, zvonečky, hodně jedou chaloupky. Letošním trendem je převážně modrá, říkáme jí královská modř,“ vysvětluje.

S výrobou ozdob na nejkrásnější svátky v roce začali už v květnu.

„To začíná největší záběr, který trvá do září. Teď v říjnu cílíme výrobu na jednotlivce, e-shopy a naši podnikovou prodejnu ve Vsetíně na ulici Jasenická,“ doplňuje vedoucí závodu.

Během jara a letních měsíců pokrývají výrobně hlavně západní Evropu, ale zaměřili se i na tuzemsko. Spolupracují také s obchodními řetězci. Letos opustí brány Irisy asi osm set tisíc vánočních ozdob.

Historicky úspěšná byla tak zvaná kreativní sada, která obsahovala ozdoby, lepidlo, posyp a krabičku. Kupující si sami vyrobili vlastní baňky.

„Letos jsme tento produkt povýšili, obsahuje částečně předmalovanou ozdobu, zákazníci si můžou vyrobit krásný dárek,“ přiblížil Juřička.

Zručné zaměstnankyně vyrábí také limitované edice, originální ozdoby na přání s věnováním, vysoce dekorované retro ozdoby a další.

Vsetínská Irisa také tradičně podporuje Dětské vánoční městečko. Každý rok vyrobí zaměstnanci originální baňky. Výtěžek z jejich prodeje slouží benefici.

„Předloni to byl motiv anděla, vloni jsme vyráběli ptáčky a letos to bude medvídek. Jako symbol síly a odhodlání,“ uzavírá Vlastimil Juřička.

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

VD Irisa Vsetín slaví letos výročí 65 let od založení. U této příležitosti se v sobotu 30. listopadu od 8 do 13 hodin uskuteční den otevřených dveří. Návštěvníci mohou využít malování ozdob na přání a vyfouknout si vlastní baňku. Připravená je také tombola, každý los vyhrává ozdobu.