Jedná se o budovu Mateřské školy Záhumení, Základní školy Koryčanské Paseky a dvě další stavby bez čísla popisného.

„Společnost IPR tak dle rozhodnutí soudu nesmí nemovitosti převést na jinou osobu nebo je zatížit jakýmkoliv věcným právem či jejich vkladem do majetku jiného subjektu," uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Zmíněné školní budovy a další stavby přiřkl v březnu do vlastnictví IPR svým rozhodnutím Krajský soud v Ostravě.

Vedení rožnovské radnice hned po vynesení rozsudku zažádalo o předběžné opatření, které by IPR zamezilo nemovitosti obratem například prodat. „Jsme samozřejmě rádi, že nám soud vyhověl," ocenila starostka Rožnova Markéta Blinková.

Pokud by se firma stihla školy či školky „zbavit", rožnovské radnici by to podle starostky výrazně ztížilo pozici při jejich zpětném získání.

To i v případě úspěchu dovolání proti rozhodnutí ostravského krajského soudu, které již město podalo k Nejvyššímu soudu. Vydané předběžné opatření je platné právě do doby pravomocně skončeného dovolacího řízení.

Krajský soud v Ostravě svým březnovým rozhodnutím určil vlastníkem 27 z 31 nemovitostí město Rožnov. U čtyř nemovitostí pak vlastníkem společnost IPR.

Město Rožnov proto nepovažuje spor o majetek za ukončený.

Kromě návrhu na předběžné opatření a dovolání podala radnice také novou žalobu o určení vlastnického práva ke čtyřem sporným stavbám. „Věřím, že se nám nakonec podaří získat všechny nemovitosti do vlastnictví," uzavřela starostka Blinková.