„Jednalo se o nesprávné skladování vajec při pokojové teplotě,“ uvedla Ivana Lukašíková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých. Dodala, že organizátory tábora vyšel tento prohřešek na pět set korun pokuty.

Jiné závady hygienici během svých kontrol zatím neobjevili. To ukazuje, že se úroveň pobytových akcí každým rokem zlepšuje. „V minulosti jsme kromě závad ve stravování zjišťovali například nedostatky ve zdravotní dokumentaci dětí a fyzických osob, ve zdravotním zabezpečení akce a v zásobování pitnou vodou,“ vyjmenovala Lukašíková.

Snahu dbát na dodržování všech předpisů, včetně těch hygienických, potvrzují sami organizátoři pobytů. „Nechceme samozřejmě nic podcenit. Proto dodržujeme všechna pravidla, která hygienici doporučují,“ informovala vedoucí vsetínského střediska Junák Český skaut Denisa Halašová.

Hitem letošní letní etapy Flory 2017 je výstava terakotové čínské armády.
Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Doplnila, že letos žádný z jejich táborů prozatím hygienici nenavštívili. „Přesto si myslím, že by všechny obstály, protože se opravdu snažíme. Pravidla jsou tu k ochraně dětí, takže je respektujeme,“ zdůraznila.

Hygienická kontrola se letos nezastavila ani na čtyřiadvacátém ročníku astronomických táborů pořádaných hvězdárnou ve Valašském Meziříčí. „Máme malé tábory, takže nás se tyto kontroly týkají minimálně. Přijít samozřejmě můžou a v minulosti i párkrát přišly. Vždy ale bylo vše bez závad,“ prozradil Radek Kraus, odborný pracovník hvězdárny, který má tábory zároveň na starosti.

Ilustrační foto.
Motorkáři devastují Bike arénu a ohrožují cyklisty

Naopak hygienickou kontrolu už má za sebou zotavovací akce pořádaná vsetínským střediskem volného času Alcedo. „Hygienici chodí pravidelně každý rok, ale nikdy u nás nezjistili žádné zásadní problémy. Maximálně nějaké drobnosti, které se daly ihned napravit,“ řekl garant táborů Radek Kleibl.

Do poloviny srpna evidovali hygienici na Valašsku dvaapadesát zotavovacích akcí a dalších deset táborů menšího charakteru. Pobývalo na nich více než čtyři tisíce dětí.

Toni Mörwald
Karlovský gastrofestival letos přivítá rakouského Michelina, Toniho Mörwalda