Pro ocenění si přišli jednotlivci i týmy v kategoriích mládeže, dospělých či handicapovaných sportovců, trenéři, fotbalová osobnost a také hvězda Deníku, kterou svým hlasováním zvolili čtenáři Valašského deníku. Nejvíce hlasů získal vzpěrač Jiří Orság z TJ Sokol Karolinka a obhájil loňské prvenství v čtenářské anketě.

Jiří Orság získal cenu také v kategorii dospělých. Jedním z jeho loňských úspěchů je například překonání jedenáct let starého českého rekordu v nadhozu, který nově ustanovil na 246 kilogramů.

Úspěšný valašský vzpěrač se kvůli účasti na soustředění v Nymburku nemohl včerejšího ceremoniálu zúčastnit, cenu proto převzala jeho maminka Alena Orságová.

Neúspěšnější sportovci a sportovní osobnosti za rok 2017 si ve středu 7. března 2018 převzali ocenění ve velkém sále vsetínského domu kultury. Fotbalovou osobností se stal brankář Michal Halko (vlevo). Do síně slávy vstoupil letos devadesátiletý šachista
Vzdali hold sportovním osobnostem

S úsměvem si „posteskla“, že syna doma příliš nevidí. „Kvůli tréninkům a závodům je často v Praze nebo někde po světě. Prvního dubna jej čeká mistrovství Evropy v Bukurešti,“ řekla Alena Orságová.

V kategorii handicapovaných sportovců ocenění převzala Miroslava Obrová ze Vsetína. Čtvrtým rokem se věnuje atletice vozíčkářů, konkrétně vrhu koulí, hodu oštěpem a diskem. „Trénuji alespoň čtyřikrát týdně. Dvakrát týdně jezdím do Ostravy, protože Vsetín nemá atletický klub. A dvakrát týdně jsem v posilovně,“ prozradila sportovkyně. Netajila, že by ji lákala účast na příští olympiádě. „Uvažuji o tom, ale chce to ještě hodně práce,“ řekla.

Ilustrační foto.
Lidé na Zlínsku a části Valašska vyberou nástupce Čuby v květnu

Nejmladší oceněnou byla včera teprve osmiletá talentovaná vsetínská šachistka a mistryně republiky Amálie Zádrapová. „Trénuju každý den s taťkou, když přijdu ze školy. Baví mě to. Většinou to vypadá tak, že řešíme různé úlohy v učebnicích,“ prozradila Amálka.

Do valašské Síně slávy vstoupila včera za potlesku publika vsetínská šachová legenda Eduard Vítek, který už za tři týdny oslaví 90. narozeniny. Aktivní hráč a později funkcionář, který si královskou hru velmi oblíbil, vzkázal všem sportovcům jediné: „Aby stále více trénovali a podle toho také dosahovali výsledků.“

Hokejový trenér Luboš Jenáček.
Trenér Vsetína Jenáček: Hokejová extraliga ještě není na pořadu dne

Včerejší slavnostní večer pořádalo Okresní sdružení České unie sportu ve Vsetíně ve spolupráci s firmou Sport Action. Udílení cen zpříjemnilo pěvecké vystoupení sólistky Orchestru Jaroslava Ježka Johanky Jeřábkové, show artisty Marcela Wolfa, předvedly se sportovní gymnastky TJ Sokol Vsetín a vystoupil také nejrychlejší žonglér světa Rudolf Janečka.