Podle posledních informací se šelma pohybuje na Karlovicku. Proto přesunuli odchytávači klec v noci z pátku na sobotu z Oznice do katastru obce Karolinka. Včera potrhal medvěd tři ovce v okolí Huslenek.

Nastražení klece dokončili odborníci v sobotu ve tři hodiny ráno. „Museli jsme to dělat v noci, abychom nebyli spatření. Teď momentálně pokládáme pachovou stopu, která musí vést několik kilometrů od klece,“ přiblížil v sobotu dopoledne Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Dlouhé řady čekajících vozů takový obrázek je v Hovězí každodenně k vidění už od letošního jara.
Kruháč prý musí předělat. Nesmysl, brání se stavitel

Zbytky jelena a med

Na nalákání huňáče použili zbytky vyvrženého jelena. „Je to neskutečný zápach. Pytel taháme za sebou, abychom zanechali stopu. Do samotné klece jsme nastražili med,“ doplnil Orálek.

Odchytávači měli počátkem víkendu paradoxně opačný problém než veřejnost. „Potřebovali bychom, aby medvěd způsobil nějakou škodu. Pak je totiž naděje, že se v daném místě zdrží, nebo se na něj vrátí. Když žádnou škodu nepáchá, pohybuje se po krajině a je problém ho vypátrat,“ vysvětlil ochránce.

Tým zároveň očekával o víkendu příjezd střelců s narkotizační puškou. „Uspat medvěda by bylo lepší řešení, než stále přemisťovat klec,“ doplnil Orálek s tím, že střelec ze Slovenska dorazil na krátkou dobu v sobotu, další expert ze ZOO Dvůr Králové v neděli večer. Ten tu zůstane po celý týden.

Požár skladovací haly v Liptále na Vsetínsku; čtvrtek 1. listopadu 2018
Noční požár zničil halu v Liptále. Zasahovat muselo pět jednotek

Medvědí stopy

Šelma se o víkendu toulala po Karlovické dolině. „Máme stopy a víme, že se tam pohybuje. Hlásí nám to starostové a zachytili jsme informace od lidí u Halenkova a Soláně,“ doplnil Orálek s tím, že medvěd se začátkem týdne přesunul ze Semetína, odkud ho vypudil hluk automobilové rally.

Odchytovému týmu zásadně komplikují situaci chovatelé, kteří nehlásí škody. O některých se tým dozvěděl až po třech týdnech. „Lidi, kteří nemají evidovaný chov a neberou na něj dotaci si myslí, že nedostanou náhradu škody. To není pravda. Nárok na náhradu škody má každý chovatel bez ohledu na to, zda má jednu ovci, nebo ohlášený dotovaný chov,“ upozornil Orálek.

„Kdybychom věděli o všech škodách, měli bychom více informací o pohybu medvěda,“ dodal.

Valašský chlupáč způsobil újmy na zvířatech minulou neděli v katastru obce Janová a v Hovízkách. Od té doby o sobě nedal týden vědět. Zviditelnil se zase až včera v Huslenkách. Tento kus má velké pole působnosti, což je podle ochránců normální. Každý medvěd ujde za den průměrně třicet kilometrů. Jde spíše o to, zda chodí do délky, nebo se točí dokola.

Podzimní akce na Lanterně.  Zbigniew Czendlik
Lanterna: Špačkek, Czendlik, degustace bílých lanýžů i večer se šansony