VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Holubinky ať sbírá jen ten, kdo je zná, radí mykolog

Region - V kraji začínají houbařské žně. Na Valašsku už lidé opouštějí lesy s plnými koši hub, na Slovácku ale na sběrače teprve čekají. Počasí jim však přeje. Vydatné deště a ne příliš vysoké teploty houbaření přejí.

3.8.2016
SDÍLEJ:

Holubinky, ryzce, růžovky.Foto: Zdena Richterová

Houbaři mají žně. Rostou jedlé i nejedlé. Otravy zatím nejsou.

„V sobotu jsme si s přítelem přivstali a šli se podívat, jestli rostou," svěřila se Gabriela Nováková z Bystřice pod Hostýnem.

„Byli jsme mezi Chvalčovem a Tesákem. Nejdřív jsme procházeli listnatým lesem a našli jen samé červivé. Pak jsme narazili na malý jehličnatý lesík, kde byly krásné hříbky na každém kroku," prozradila. S plným košíkem se už vrátila z lesa i Aneta Habšudová.

„V pondělí jsme se byli s rodinou podívat kousek nad naším domem v Držkové. Pokud bychom šli hlouběji do lesa, určitě bychom měli úlovek ještě bohatší," myslí si. „Našli jsme praváky, kozáky, babky a jednu bedlu," pochlubila se úlovkem.

V současnosti je úroda jedlých i nejedlých hub.

„Pro konzumní houby je ideální teplota kolem 23 °C. V noci tak 12-15 °C," řekl mykolog z Přerova Jiří Polčák. Jak ale bude houbařská sezona pokračovat, si odhadnout netroufá.

Pokud lidé do lesa chodí, měli by se podle něj slušně chovat.

„Lidé houby často odřezávají a pak zbytek nožičky odhnije. Tím se zničí podhoubí," upřesnil mykolog. Ale nejde jen přímo o způsob sbírání. Často lidé v lese řvou nebo houby rozkopávají. A to i vzácné druhy.

V lesích se teď objevuje spoustu druhů jedlých hřibů, kozáků i pečárek.

„Rostou i holubinky, ale ty by měl sbírat jen ten, kdo je zná," upozornil mykolog. Tato rada platí i u všech druhů hub. Lidé tak mohou předejít nejen zdravotním problémům.

„Rostou i vzácné a zákonem chráněné houby. Za jejich sběr lidem hrozí pokuty," dodal. Taková pokuta se může vyšplhat i k desítkám tisíc korun.

Na lehkou váhu se nesmí brát ani neznámé druhy. Otrava houbami je častým důsledkem neopatrnosti a každoročně se objevuje nespočet případů.

„V příjmové ambulanci interny zatím neošetřovali žádného pacienta s otravou houbami," řekla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková. „Ta se všeobecně projevuje hlavně nevolností a zvracením," dodala.

Podle mykologa Polčáka je třeba dávat si pozor hlavně na muchomůrky zelenou a tygrovanou. Důležitá je také jejich správná tepelná úprava. Například hřib koloděj je zasyrova jedovatý. Proto potřebuje důkladnou přípravu. Pokud si lidé nejsou jistí svým nálezem, poradí jim v mykologických poradnách.

MICHAELA VAŇHAROVÁ

Autor: Redakce

3.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Plakát jubilejního 10. Večera Literárně-hudebního ve Valašském Meziříčí

Na literárním večeru se představí Tereza Šustková a básník Ondřej Hložek

Ilustrační foto.

Nájemníci městských bytů ve Vsetíně dluží radnici 780 tisíc korun

ANKETA: Vyberte nejkrásnější vánoční strom ve Zlínském kraji

Jaký vánoční strom je letos ve Zlínském kraji ten nejkrásnější? O tom můžete rozhodnout právě vy. Dejte hlas svému favoritu v anketě pod tímto textem.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Prvňáci ze ZŠ Zubří ve Valašském deníku

V tištěném středečním vydání Valašského deníku budou fotky usměvavých dětí z prvních tříd ZŠ Zubří.

Zpěv koled už dnes večer doplní děti ze školky

Sedmého ročníku akce, která v jediný okamžik rozezpívá celou republiku, se letos zúčastní také vesnice na Horním Vsacku. Janová není ve společném zpívání nováčkem.

ANKETA: Vyberte ten nejlepší dárek pod stromeček!

Redakce Deníku pro vás vybrala nejpopulárnější dárky posledních let. Které z nich byste chtěli najít pod stromečkem? Hlasujte!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT