VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Holubinky ať sbírá jen ten, kdo je zná, radí mykolog

Region - V kraji začínají houbařské žně. Na Valašsku už lidé opouštějí lesy s plnými koši hub, na Slovácku ale na sběrače teprve čekají. Počasí jim však přeje. Vydatné deště a ne příliš vysoké teploty houbaření přejí.

3.8.2016
SDÍLEJ:

Holubinky, ryzce, růžovky.Foto: Zdena Richterová

Houbaři mají žně. Rostou jedlé i nejedlé. Otravy zatím nejsou.

„V sobotu jsme si s přítelem přivstali a šli se podívat, jestli rostou," svěřila se Gabriela Nováková z Bystřice pod Hostýnem.

„Byli jsme mezi Chvalčovem a Tesákem. Nejdřív jsme procházeli listnatým lesem a našli jen samé červivé. Pak jsme narazili na malý jehličnatý lesík, kde byly krásné hříbky na každém kroku," prozradila. S plným košíkem se už vrátila z lesa i Aneta Habšudová.

„V pondělí jsme se byli s rodinou podívat kousek nad naším domem v Držkové. Pokud bychom šli hlouběji do lesa, určitě bychom měli úlovek ještě bohatší," myslí si. „Našli jsme praváky, kozáky, babky a jednu bedlu," pochlubila se úlovkem.

V současnosti je úroda jedlých i nejedlých hub.

„Pro konzumní houby je ideální teplota kolem 23 °C. V noci tak 12-15 °C," řekl mykolog z Přerova Jiří Polčák. Jak ale bude houbařská sezona pokračovat, si odhadnout netroufá.

Pokud lidé do lesa chodí, měli by se podle něj slušně chovat.

„Lidé houby často odřezávají a pak zbytek nožičky odhnije. Tím se zničí podhoubí," upřesnil mykolog. Ale nejde jen přímo o způsob sbírání. Často lidé v lese řvou nebo houby rozkopávají. A to i vzácné druhy.

V lesích se teď objevuje spoustu druhů jedlých hřibů, kozáků i pečárek.

„Rostou i holubinky, ale ty by měl sbírat jen ten, kdo je zná," upozornil mykolog. Tato rada platí i u všech druhů hub. Lidé tak mohou předejít nejen zdravotním problémům.

„Rostou i vzácné a zákonem chráněné houby. Za jejich sběr lidem hrozí pokuty," dodal. Taková pokuta se může vyšplhat i k desítkám tisíc korun.

Na lehkou váhu se nesmí brát ani neznámé druhy. Otrava houbami je častým důsledkem neopatrnosti a každoročně se objevuje nespočet případů.

„V příjmové ambulanci interny zatím neošetřovali žádného pacienta s otravou houbami," řekla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková. „Ta se všeobecně projevuje hlavně nevolností a zvracením," dodala.

Podle mykologa Polčáka je třeba dávat si pozor hlavně na muchomůrky zelenou a tygrovanou. Důležitá je také jejich správná tepelná úprava. Například hřib koloděj je zasyrova jedovatý. Proto potřebuje důkladnou přípravu. Pokud si lidé nejsou jistí svým nálezem, poradí jim v mykologických poradnách.

MICHAELA VAŇHAROVÁ

Autor: Redakce

3.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Drápání peří s Karlovjankami ve Zvonici na Soláni
13

OBRAZEM: Karlovjanky na Soláni připomněly drápání peří

Ilustrační foto
11

Epidemie chřipky ve Zlínském kraji graduje

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Skvělá, senzační, báječná. Jen samá superlativa se snáší na adresu české zlaté medailistky Ester Ledecké. Přečtěte si, jakým zůsobem jí skládají hold slavní čeští i světoví sportovci.

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

Poselství starých Mostečanů odtajněno a s Olgou Lounovou bezpečně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT