Obrovskou radost neskrýval velitel SDH Ratiboř Jan Gerža.

„Nejde popsat slovy ten pocit, když se otevírala obálka, ve které bylo jméno vítěze a sálem zaznělo – vítězem se stává Ratiboř. V tu chvíli se nás zmocnil neskutečný nával radosti, štěstí a euforie,“ radoval se Gerža.

„Bylo to suprové, skvělá atmosféra. Velký dík patří Terezce Staňkové, která nás vůbec do té soutěže přihlásila,“ připojil velitel jednotky Rostislav Javořík.

Jednatelka ratibořských hasičů a členka sboru Tereza Staňková skromně dodala.

„Jsem ráda, že jsme to zvládli, kluci mi pomohli a udělali jsme akci Soptíkův den, se kterou jsme do soutěže šli,“ řekla a pocit při přebírání ceny na výstavišti v Brně popsala jako velkou euforii.

Folklorní soubor Vsacan oslavil v sobotu 17. listopadu 2018 při galaprogramu 75. výročí založení.
Soubor Vsacan oslavil 75. narozeniny

Starosta Ratiboře Martin Žabčík nešetřil chválou. „Mám z našich hasičů radost a jsem na ně hrdý. Za to, co dokázali, si ocenění zaslouží. U nás v dědině jsou jedna z nejaktivnějších složek,“ liboval si starosta.

Prestižní ocenění si převzali zástupci padesáti jednotek a sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky. Do osmého ročníku ankety Dobrovolní hasiči roku 2018 je nominovala odborná porota.

O konečném umístění rozhodla veřejnost pomocí sms hlasování. V oblasti sever Moravy se ze Zlínského kraje dostal mezi prvních pět ještě sbor z Karlovic, který skončil bronzový.

Jedním z cílů ankety je zvýšit veřejné povědomí o nenahraditelnosti 360 tisíců aktivních členů dobrovolných hasičů v rámci integrovaného záchranného systému. Díky své působnosti jsou to často právě oni, kdo řeší prvotní zákroky při požárech, dopravních nehodách nebo povodních.

Ratibořští hasiči dostali za prvenství věcný i finanční dar v hodnotě osmdesát tisíc na podporu další činnosti.

„Protože budeme příští rok slavit sto třicet let výročí, nakoupíme pro členy vycházkové uniformy. Dále tablet pro zásahovou jednotku a vybavení pro soutěžní družstvo,“ prozradil plány, jak sbor s penězi naloží, velitel jednotky Rostislav Javořík.

Koncem měsíce září 2018 začal na Valašsku páchat škody medvěd hnědý. Na Jasence potrhal pět ovcí. Majitel Jaromír Machala ukazuje na místo, kde se ještě večer pásly.
Medvěd má na svědomí škody za čtvrt milionu, chovatelé požadují náhradu