Ledový vítr protínají povzbuzující výkřiky. Zpoza rohu malé chatky vybíhá mladý muž oděný v hasičském. Na sobě má kompletní zásahový oblek, který doplňuje dýchací přístroj. „Pohni! Zaber! Už jsi u konce!" pomáhají mu ostatní z přihlížejících. Mladík bleskurychle smotá přichystanou hadici a běží směrem k pneumatice vážící zhruba pětasedmdesát kilogramů. Poté už uříceně vbíhá do cílové rovinky a namáhavě oddechuje na připravené žíněnce.

Vzápětí startuje další z odhodlaných borců. Ze startu zamíří ke dvěma dvacetikilovým kanystrům, které pronese po předem určené trase. Následuje vyběhnutí několika schodů a už tahá další kanystr na nástupní plošinu lanovky. Publikum skanduje osvědčená hesla, při probíhání pneumatik je však na mladém hasiči už znát jistá únava. Odhodlaně však pokračuje dál.

První ročník klání o nejtvrdšího hasiče se na Kohútce koná poprvé. Na místo přijeli dobrovolní hasiči z blízké Karolinky, Nového Hrozenkova, pořádajícího Halenkova i slovenského Štiavniku či Žarošic. Muži i ženy v sychravé sobotní dopoledne přijeli do Nového Hrozenkova, aby ukázali, že hasičina není nic pro slabé povahy. Soutěž složená z několika náročných disciplín dokonale prověřila fyzickou kondici, rychlost i odolnost.

Na své si přišli všichni fanoušci, kteří se v chladném počasí k horské chatě Kohútka vypravili. Viděli napětí, nasazení i naprosté vyčerpání. „Na podobném závodě jsem byla poprvé a bylo to senzační. Mohlo být ale tepleji," zhodnotila přítelkyně jednoho ze závodníků Lucie Chocholová.

Podle jejích slov by se na podobné hasičské klání šla určitě znovu podívat. „Sama bych to ale nezkoušela. Stačilo mi, když jsem zvedala připravené kladivo. Bylo dost těžké," dodala. Právě při jedné z disciplín, kde se závodník chopí zhruba patnáctikilového kladiva a bouchá do připravené kovové konstrukce, soutěžícím ženám rozhodně nezáviděla. „Za jejich výkony je obdivuju. Osobně bych to nedala," podotkla.

Na trati si nejlépe ze všech vedl Petr Moleš z Žarošic v Jihomoravském kraji. Všechny překážky zvládl za necelé tři minuty. „Bylo to tu výborné, panovala skvělá atmosféra. Vítězství jsem nečekal. Dopředu to člověk vědět nemůže," řekl po skončení závodu. Přestože se podobných závodů účastní, na Valašsko zavítal poprvé. „Určitě ale přijedu znovu. Líbilo se mi tu," dodal.

Soutěž si nemohli vynachválit ani pořadatelé. „Úvodní ročník se po všech stránkách vydařil. Počasí nás sice trochu strašilo zataženou oblohou a větrem, ale až do konce nepršelo," přiblížil za organizátory Martin Januš.

Trať podle něj všechny závodníky dokonale fyzicky prověřila. Do cíle však doběhli všichni. „Atmosféra okolo trati byla skvělá, každý fandil každému a vyhrál ten nejrychlejší v cíli," popsal.

Prvotní ročník se přitom neobešel ani bez překvapení. „Pro většinu bylo nejobtížnější překážkou motání hadice. Přestože se s tím většina setkává nejčastěji ze všech absolvovaných překážek," připomněl.

VÝSLEDKY

Muži

1. Petr Moleš, Žarošice
2. Martin Januš, Halenkov
3. Lukáš Hořava, Žarošice

Ženy

1. Kateřina Zubíková, Jablůnka
2. Radka Janušová, Halenkov
3. Michaela Pagáčová, Jablůnka