Třiadvacet soutěžních týmů zapálilo v sedm ráno pod kotly a bojovalo o titul Gulášový král. Ve velké konkurenci nakonec zvítězili domácí myslivci. Dobrota šéfkuchaře Zdeňka Hořelky a kuchaře Libora Mořkovského chutnala porotě nejvíce.

Její členové se při koštování řádně zapotili. „Sledoval jsem kuchaře a viděl jsem obrovské napětí a chuť vyhrát. Všechny guláše jsou výborné, ale máme favorita. Jeho jméno ještě neznám, protože hodnotíme anonymně,“ vysvětlil člen poroty Miroslaw Jelinek, ještě před vyhlášením výsledků.

Bronzoví skončili Jiří Čala a Kamil Skýpala. Stříbro si vyvařili hasiči ze Lhoty, jmenovitě Michal Lukáš a David Valchář.

Vítěz z Ratiboře prozradil starou známou věc, která tkví v dobrém základu guláše.

„Nejdůležitější je nepřipálit papriku. A zkraje hned nepřesolit. Když to dobře ochutíte, pak už se všechno odvíjí samo,“ poradil letošní král Zdeněk Hořelka a pochválil parťáka Libora Mořkovského, se kterým by do soutěže šel znovu.

O kvalitě soutěžních vzorků svědčil zájem stovek lidí, kteří vykoupili nejlépe umístěné guláše už půl hodiny po zahájení prodeje. Mezi pojídáním poslouchali návštěvníci Dechovou hudbu Ořechovjané, country v podání Gymplerů a velkému zájmu se těšilo vystoupení místního dětského folklorního souboru Kosáček či pěvecké umění rodačky Radky Mrlinové.

Gulášového krále letos obohatila výstava Valaši na válečném nebi a tábor RAF. V polním letišti s dobovými stany předvedli členové spolku Czech Spitfire club z Vysočiny výstroj a výzbroj, leteckou techniku a další zajímavosti z druhé světové války.

Největším lákadlem byl model stíhačky Spitfire ve skutečné velikosti. „To je zajímavější než guláš. Letadlo se nám moc líbilo a je tu spousta dalších super věcí,“ pochvaloval si Oldřich Zbranek z Hošťálkové.

„Přijela jsem na guláš, ale toto je zpestření. Zaujaly mě jeepy, ale také osobní předměty denní potřeby vojáků. Můžu je srovnávat s tím, co máme dnes,“ doplnila Pavlína Nedomová, která přijela i s dcerou Julií na letošního krále ze Vsetína.