„Rozetkaný máme Den a noc z jeho figurálního období, jenž v gobelínu vyzní velmi silně. Mimo to chystáme materiál na Akci Vlna. Její předlohou je Medkův obraz, který český sběratel koupil na aukci v Americe a poté ho nechal zrestaurovat,“ informuje ředitel manufaktury Jan Timotej Strýček.

Zatímco Akce Vlna představuje základní kámen budoucí galerie moderní tapiserie, za jejímž vznikem stojí gobelínka a místní radnice, Den a noc obohatí výstavu v Domě umění v Olomouci, na níž manufaktura příští rok v dubnu představí svou tvorbu za posledních třicet let. Oba umělecké počiny budou součástí připravované pocty Mikuláši Medkovi.

„Byl to geniální, možná nejlepší český malíř druhé poloviny minulého století. Národní galerie jeho dílo připomene ve třech výstavních síních,“ dodává Strýček.

Valašskomeziříčská manufaktura v minulosti utkala několik Medkových obrazů. Nejzajímavější osud měla Dívka se švihadlem z cyklu Hry.

„Rozetkali ji tady v roce 1956. Tehdejší stranický činovník ale prohlásil, že je to formalistické dílo, a práci zastavil ve chvíli, kdy bylo hotových sotva čtyřicet centimetrů,“ vypráví ředitel gobelínky.

„Ke všemu se ztratil karton sloužící jako předloha. Zachovala se ale fotografie, na níž Medek karton maluje, i později namalovaný obraz. S jejich pomocí jsme dílo zrekonstruovali a utkali pro soukromého sběratele,“ uzavírá Strýček.