Film, který se natáčel kompletně ve Zlínském kraji, uvidí v příštím roce také diváci České televize. Ve zprávě zaslané médiím o tom informovala výkonná ředitelka Zlín Film Office Magdaléna Hladká.

Letošním motem festivalu bylo „Built Heritage“, tedy uchovávání dědictví. Právě toto téma reflektuje i hodinový dokumentární film Rok na dědině.

„Hlavní myšlenkou snímku je pro mě návrat k přírodě, k originalitě, ke všemu, co působí skutečně. V dokumentu nepřímou cestou srovnávám život ve vesnicích a život ve městech. Ukazuji vztah mladé generace k tradicím a také jejich vztah ke zvířatům a půdě. Zkrátka sleduji život na vesnici v dnešní moderní době,“ říká o vítězném snímku režisér Petr Smělík.

Ilustrační foto
Kvůli koronaviru přicházejí města o desítky milionů. Reakce? Omezují investice

12 dní v Boršicích

Natáčení dokumentu se odehrávalo v Boršicích na Uherskohradišťsku, a to na přelomu let 2018 a 2019. Štáb strávil v regionu celkem 12 natáčecích dnů. Snímek byl však finálně dokončen až na začátku roku 2020, kdy byla následně zahájena i jeho festivalová distribuce.

Projekt byl doposud představen na Lift-Off festivalu v Tokiu, New Yorku a Torontu. Na Acampadoc Panamá pak v srpnu získal hlavní cenu poroty. V průběhu druhé poloviny září bude dokument k vidění na Lift-Off festivalu v Amsterdamu. Českým divákům se představí v roce 2021, kdy jej uvede Česká televize. Do té doby jej zájemci mohou vidět na filmových festivalech, jejichž aktualizovaný přehled lze sledovat na stránkách www.vivatscreen.com.

Ilustrační foto.
Do karantény museli také gymnazisté v Hradišti

- Snahou festivalu dokumentárního filmu Acampadoc v La Villa de los Santos v Panamě je vybírat filmy, které přináší poselství o životě, o identitě a paměti, o postupující globalizaci, sociálních dilematech – témata, která dle festivalu mají silnou hodnotu a stojí za to je šířit a sdílet.

- Český dokument z moravského prostředí Rok na dědině doplnil sedm dalších dlouhometrážních projektů, jež byly na festivalu uvedeny. Společně s francouzským snímkem tak Rok na dědině vážil nejdelší cestu jako jeden z pouhých dvou evropských dokumentů.

- 15. srpna 2020 byly oceněny projekty za nejlepší hudbu, kameru, střih a také nejlepší krátký film festivalu a nejlepší celovečerní dokument festivalu. Právě poslední zmíněné ocenění putuje do České republiky díky dokumentu Rok na dědině.