„Po důkladném probrání celé situace jsme se shodli, že festival nyní přerušíme. Respektujeme tak opatření ministra zdravotnictví a Bezpečnostní rady státu. Momentálně jednáme o možnosti pokračování festivalu na podzim,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Na základě vývoje situace v následujících týdnech budeme informovat o náhradním termínu festivalu. Filmy by opět mohly pršet zhruba za půl roku.   

Kvůli nouzovému stavu, který vyhlásila vláda České republiky vzhledem k rozšiřující se nákaze koronavirem, jsou zakázány akce nad třicet účastníků a je také zrušena výuka na všech typech škol s výjimkou mateřských. Obě omezení přímo ovlivňují právě probíhající festival Jeden svět v Praze.

Kvůli epidemii koronaviru se přesouvá film Cesta kolem světa s Ondřejem Sokolem a Lukášem Pavláskem na internet s podtitulem "Tyhle dva nic nezastaví. Pokud vy nemůžete do kina, přijdou oni za vámi do obýváku.
Cesta kolem světa nemůže do kina kvůli koronaviru. Bude se vysílat na netu

Bezpečnost na prvním místě

Opatření se vztahují i na všechny regionální festivaly v 35 městech, včetně Zlína.

Ten mimo odpoledních a klasických večerních projekcí nabízí v rámci projektu Jeden svět pro školy dopolední projekce.

„Přerušení festivalu nás velice mrzí, ale doufáme, že o partnery ani diváky nepřijdeme a akci uskutečníme na podzim letošního roku,“ doplňuje Eva Baťová, koordinátorka zlínského festivalu. 

Zároveň chceme upozornit, že zrušením festivalu nechtějí organizátoři vyvolat paniku, ale zodpovědně přistupují k oficiálním vládním nařízením. Bezpečnost by měla být na prvním místě a chceme jít vstříc preventivním opatřením.

Konference TEDx ve zlínském Kongresovém centru. Ilustrační foto
TEDxZlín se prozatím ruší, pořadatelé hledají nový termín

Promítej i ty!

Festival místo návštěvy kina nabízí filmy ke stažení v rámci projektu Promítej i ty!. Díky této platformě mohou diváci zdarma a legálně sledovat kvalitní dokumentární filmy. Projekt Promítej i ty! Spadá pod festival Jeden svět, který vyjednává a platí licence majitelům filmových práv a publikum díky tomu může všechny dokumenty jednoduše a bez starosti stahovat a promítat. Vynasnažíme se, aby se v programu v co nejbližší době objevil také výběr dokumentů z letošního festivalu a diváci tak mohli některé z nich vidět alespoň doma.

Zrušení se týká také všech doprovodných programů a výstav s festivalem spojených. Ovšem aby zlínští diváci nebyli o projekce ochuzeni úplně, pokud se situace nezhorší, plánujeme pokračovat v promítání v našich spřátelených podnicích, kde jsou kapacity zhruba do 50 míst. Březnové promítání proběhne již tuto sobotu, 14. března, v kavárně Jedním tahem.

Projekci dokumentárního filmu Mý věci předchází akce Oblečte se jedním tahem pod záštitou spolku Na pasece. Více informací naleznete na Facebooku.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník