Cestu napříč východní Evropou absolvovali bratranci Martin a Ondřej Surovcovi z Hornolidečska spolu se svým kamarádem Pavlem Lenhartem z Prahy autem značky Škoda Favorit vyrobeným v roce 1992.

Za měsíc cesty s ním projeli přes deset zemí a najeli deset tisíc kilometrů.

Svým majitelů pak sloužilo dál. „Jezdili jsme s ním na brigády do lesa. Dovezlo nás vždycky, kam jsme potřebovali," poznamenal čtyřiadvacetiletý Martin Surovec z Lidečka.

Podle něj ale přišel čas se s „fáčkem", jak auto cestovatelé důvěrně oslovovali, rozloučit. „Další opravy a pojistky mnohonásobně překročují cenu celého auta. Na to, jako študáci, peníze nemáme," posteskl si student finančnictví.

Ironií osudu je, že pro cestu cestu do Gruzie a zpět potřebovali jinou zadní nápravu. Před prázdninovou cestou ji získali v kovošrotu v Senince. „Náprava se spolu s autem vrátila symbolicky tam, kde jsme ji získali," pousmál se mladý cestovatel.

Redakci Valašského deníku současně prozradil, že doba pro prodej auta do kovošrotu nepatřila k nejpříhodnějším. „Ceny železa jsou nyní nejnižší za bůhvíjak dlouhou dobu. Ale nebylo zbytí. Za sedm stovek jsme dali autu sbohem. Vzpomínky na něj, jako na výborného kamaráda, nám ale nikdo nevezme. O ty se připravit nedáme," svěřil se odhodlaně Martin Surovec z Lidečka.

Související 

Na úplatky jsme si vezli asi patnáct plzní, v Rusku jsme měli už jen dvě

Formanem projedou východ Evropy