Převážně potravinářské výrobky, ale také bylinnou a pivní kosmetiku, bavlněné a lněné koberce na něm nabízelo okolo čtyřiceti firem převážně z Valašska. Příležitosti k ochutnávce i nákupu využily tisíce lidí.

„Je tady domácí maso i vajíčka. A můžeme se pozdravit se spoustou známých. To v paneláku není možné,“ pochvalovala si návštěvu trhů Dana Balcarová, která si odsud odnášela pštrosí steak, uzené a pleteného velikonočního zajíčka pro vnoučata.

Čerstvé maso pštrosů afrických z farmy v Doubravicích se stalo hitem Farmářských trhů. U stánku byly neustálé fronty. „Nabízíme steaky a maso na guláš, ale také klobásy, párky a škvarky. V kotli vaříme pštrosí guláš a dršťkovou polévku. Máme tady plný chladírenský vůz masa. Nebojím se, že bychom něco vezli zpět,“ prozradil zástupce farmy Marek Kubíček „Dal jsem si pštrosí guláš, je výborný,“ potvrdil kvality stále poněkud exotického pokrmu Jaroslav Holubec.

Myšlenka uspořádat farmářské trhy se líbí také prodejkyni valašské medoviny, štramberských uší a preclíků Boženě Mizerové ze Zubří. „Proč by lidé měli jezdit do hypermarketů a nezůstat u toho, co je původní a naše? Naši firmu mnozí znají z místního skanzenu. Sem ale přijdou další návštěvníci, kteří by si naše výrobky mohli oblíbit,“ uvažuje majitelka stánku.

Smyslem akce bylo oživit pivovarský dvůr, kde se padesát let nic nedělo. „Přitom dědeček mi vyprávěl, že se tady několikrát ročně odehrávaly pivní slavnosti,“ připomněl pořadatel Tomáš Kupčík.

Zájem farmářů předčil jeho očekávání. „Přichystali jsme pětadvacet stánků, ale na dalších patnáct prodejců se nedostalo. Zůstali s tím, že si postaví vlastní stánky,“ doplnil pořadatel. Farmářské trhy se budou zřejmě konat častěji. „Příští trhy uspořádáme šestnáctého dubna. Další budou následovat podle zájmu. Pokud neopadne, zkusíme sem prodejce i návštěvníky pozvat každých čtrnáct dnů,“ plánuje Kupčík.