„Záleží na tom, zda se na to ještě budu cítit, jestli nebudu unavený,“ říká muž, který nevstoupil do žádné z politických stran. Vesnice, kterou vede, je přes dvacet let samostatná. Obyvatelům Krhové a Poličné by chtěl poradit, aby si hlasování v referendu pořádně rozmysleli. Mohou získat i ztratit.

Proč jste se před osmnácti lety odhodlal kandidovat na post starosty?

Přede mnou vedl obec starosta Vladimír Šrámek, který vážně onemocněl a nemohl už dále pracovat. Zhruba rok ho zastupovali místostarostové , až bylo jasné, že se někdo musí funkce ujmout. Zastupitelé si mysleli, že vhodným kandidátem na starostu jsem já, a tak mě začali přemlouvat, abych se toho ujal. Vyhověl jsem jim a od té doby válčím.

Kdybyste se ohlédl, jaké největší úspěchy za sebou uvidíte?

(Smích) Na ohlížení není ještě čas. Pokud to ale musím zrekapitulovat, tak se změnilo opravdu hodně. V roce 1994, kdy jsem se stal starostou, byla Střítež jen čtyři roky samostatná. Za komunistů totiž byla řadu let součástí Zašové. Takže před těmi osmnácti lety tady nebylo kromě vodovodu nic. Vůbec žádná infrastruktura.

Naším prvořadým úkolem bylo do obce zavézt plyn. To se nám podařilo a díky tomu se u nás hodně zlepšila kvalita ovzduší. Z komínů se už nevalí černý štiplavý dým. I když v poslední době se to občas stane. Za to ale může razantní zdražování plynu.

Určitě toho bylo víc, co bylo potřeba udělat…

Ano. Postavili jsme kanalizaci, která bude letos uvedena do provozu, takže si lidé už nebudou muset dělat starosti s čištěním splašků z domácnosti. Vybudovali jsme kabelovou síť, díky níž přijímají obyvatelé televizní signál, surfují na internetu a telefonují. Opravili jsme většinu obecních a lesních cest. Umožnili jsme výstavbu rodinných domů, takže se naše obec rozrůstá a mládne. Zrekonstruovali jsme sokolovnu, která slouží jak ke sportovnímu vyžití, tak ke kulturním akcím a vybudovali cyklostezku. Udělali bychom toho ještě víc, ale nemáme peníze.

A když se podíváte dopředu, co je třeba opravit nebo postavit?

V hlavě mám různé nápady. Nicméně nás čeká období splácení dluhů. Potrvá to zhruba deset let, protože bankám dlužíme patnáct milionů korun. Nicméně vše potřebné ve vesnici už máme, takže provoz obce zajistíme. Fakt ale je, že na větší investiční akce nebude. Dovolit si už můžeme jen kosmetické úpravy, jako třeba výměnu místního rozhlasu, zpracování nového územního plánu, propojení obecních cest s cyklostezkou a podobně.

Určitě jste zaznamenal boj Krhové s Poličnou o samostatnost, kterou vy jste získali před více než dvaceti lety. Jak se na snahu o odtržení od města díváte?

Držím těm lidem palce, aby se rozhodli správně. My jsme kdysi byli součástí Zašové a na samostatnosti jsme vydělali. Myslím ale, že naše zkušenost je nepřenosná, protože už je to nějaký čas a doba pokročila kupředu. Peněz je méně a dotace se získávají hůře. Navíc hrozí, že se obyvatelé budoucích obcí stanou rukojmími politiků. Ale záleží hlavně na lidech. V nás suverenita probudila spolkový život. Nám se samostatnost vyplatila a pokud se lidé v referendech vysloví pro ni, budu jim držet palce.

Jak jste úspěšní v získávání dotací?

Problém je v tom, že obce nehospodaří s velkými penězi, takže jsou na dotacích naprosto závislé. Nicméně i když finanční výpomoc pokryje například sedmdesát procent, pořád musí vesnice zaplatit svůj díl. A dát dohromady i málo peněz je pro ně problém. Nicméně my měli štěstí, když jsme něco potřebovali vybudovat nebo opravit, vždy jsme našli vhodný dotační titul a dosáhli na něj. To je skvělé.