V areálu Dřevěného městečka nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout do útrob fungujícího poštovního úřadu z přelomu 19. a 20. století. „V tomto období se promítají poslední léta soukromého držení pošty a první léta jejího zestátnění," uvedla Petra Zbranková z rožnovského skanzenu.

Zdůraznila, že spojení tradiční historické expozice na jedné straně a fungujícího úřadu moderní poštovny na straně druhé patří k ojedinělým počinům v českém muzejnictví.

Poštovna je pro návštěvníky přístupná v období od začátku května do konce září a také během pořadů Valašského roku. V ostatních dnech na požádání u průvodce.

Poštovna v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Oživená expozice poskytuje nejen stálé poštovní služby. Je zde také možné zakoupit řadu sběratelských zajímavostí. Například pohlednice, obálky s přítiskem Emila Zátopka ve dvou barevných vyhotoveních či poštovní známky. „Jedinečná je i ruční dopisnice s dopisním papírem, na kterém je vodotiskem vyveden atlet tisíciletí Emil Zátopek, jehož ostatky jsou uloženy na nedalekém Valašském Slavíně," upozornila Petra Zbranková.

Pouze v poštovně je také možné zakoupit stříbrné pamětní medaile Bohumila Jaroňka a Emila Zátopka, jichž bylo vydáno pouze 200 kusů. „Poštovna je také vybavená denním razítkem, které používá k odeslání běžné pošty. Doplňkem jsou i razítka příležitostná, používaná při jednotlivých pořadech Valašského roku," doplnil ředitel skanzenu Jindřich Ondruš.

Nejbližší příležitost pro sběratele otisků razítek jsou Velikonoce, kdy ožije Dřevěné městečko tradičními ukázkami řemesel a zvykosloví. „Velmi oblíbená, především u dětí, je Ježíškova pošta, kde v předvánočním období píší svá přání Ježíškovi," řekl Jindřich Ondruš.