Přitom to není tak dávno, kdy naopak Slováci jezdili nakupovat na Moravu. Ty doby jsou ale podle obchodníků nenávratně pryč. „Jezdívali nakupovat především potraviny, každou sobotu jich tu bylo jako much, ale to byla devadesátá léta, dnes už je levněji unich,“ potvrdil nám Jaroslav Kubíček, vedoucí úseku potravin jednoho zlínského supermarketu.

Čechy na Slovensku lákají především boty, oblečení ale například idrogistické zboží. „VTrenčíně jsem sehnal plínky, které bych unás ve Zlíně koupil opadesátikorunu dráž, vzal jsem si troje a náklady na benzín mám zpoloviny pokryté,“ prozradil nám Ondřej Koňárek, který na Slovensko jezdí nakupovat pravidelně.

Do Trenčína je to přitom ze Zlína sedmdesát kilometrů, za benzín tam a zpět zaplatí přibližně čtyři stovky a vautě stráví dohromady dvě a půl hodiny, přesto tvrdí, že se mu nakupování vTrenčíně vyplatí. „Máme vjednom tamnějším supermarketu známou, ta nám vždycky zavolá, pokud je tam nějaká akce a my už tak dopředu víme, pro co si jedeme,“ pokračuje Koňárek.

Jeho slova potvrzuje iJaroslav Klapka zValašských Klobouk. „Minulý týden jsem tam nakoupil prakticky všechny vánoční dárky– dvoje boty, nějaké košile, trika a dokonce dívídíčko. Když jsem to pak spočítal, utratil jsem asi odva až tři tisíce korun míň, než kdybych nakupoval unás,“ pochlubil se nám pan Klapka.

„Musím říct, že zákazníků zMoravy, především ztěch příhraničních oblastí, nám vposledních letech výrazně přibylo. Jsme za to rádi, jsou to vděční zákazníci, kupují prakticky všechno, zájem mají především ověci vnabídce,“ spokojeně přikyvuje Ivan Roža, vedoucí jednoho znejvětších trenčínských hypermarketů. Lidé si zkrátka ceny ve slovenských obchodech nemohou vynachválit. Navíc tvrdí, že si při nákupech mohou procvičit svoji slovenštinu.

Srovnání cen uvybraných výrobků:

TRENČÍN * ZLÍN

Láhev Fernet stock (0.7l) 110,– KČ * 145,–KČ

Dámské letní triko 55,–KČ * 120,–KČ

Filé ztresky (400g) 38,–KČ * 58,–KČ

Fén na vlasy zn. Meli 189,–KČ * 289,–KČ

Osvěžovač vzduchu Airwick 290,–KČ * 355,–KČ