Neohlášené kontroly vedení města v těchto zařízeních uplynulý čtvrtek stav zásadně změnily. Ubytovnu Napoleon v Máchově ulici, která při kontrole dopadla nejhůře, její majitelka ze dne na den zrušila. Provozovatel druhé ubytovny Calver v Bynině se pustil do dlouho odkládaného úklidu. Jinak mu hrozilo uzavření provozovny a na osm desítek lidí by skončilo bez střechy nad hlavou.

Obyvatelé Valašského Meziříčí bydlící v okolí bývalé ubytovny Napoleon přijali rozhodnutí o zrušení zařízení s povděkem. Ostatně už před dvěma roky sepsali petici za její zrušení. Ale u tehdejšího vedení města neuspěli, přestože úřad zjistil, že část ubytovny neměla tehdy kolaudaci. „Často to tady bylo k uzoufání. Scházeli se tu hodně divní lidé. Šel z nich strach. Jsem ráda, že už tady ubytovna nebude," oddechla si Meziříčanka Marie Podzemná.

S uspokojením uvítali změnu také lidé z Byniny, kde je 
v provozu ubytovna Calver. „Snad zátah města a policie povede k pochopení, že takto se žít nedá. Lidé z ubytoven musí pochopit, že také pro ně platí pravidla," pověděl František Rezner.

Nejhorší situaci zaznamenali kontroloři z radnice, městské a republikové policie, hasičů a dalších institucí v ubytovně Napoleon. Její majtelka Alena Matošková provoz zařízení jednorázovými výpověďmi ubytovaným k 31. červenci zrušila. „Už na to nemám nervy. Před měsícem jsem koupila patery nové dveře a oni je během čtrnácti dnů rozbili. Lidé jsou nepřizpůsobiví. Končím. Ať bydlí třeba pod mostem, když si neváží toho, co jim je nabízeno," řekla Alena Matošková. Radnice jí s vystěhováním ubytovny pomohla. Na její žádost asistovali 
u vystěhování policisté.

Ve druhé ubytovně Calver se situace začala měnit k lepšímu. Její majitel se spolu s některými obyvateli domu pustil do velkého úklidu.

„To nejhorší z ubytovny už zmizelo. Budeme malovat, vyměníme zařízení kuchyně a změníme sociální zařízení. Opravy chceme zvládnout do dvou měsíců," vylíčil v úterý dopoledne správce ubytovny Michal Koláček.

Majitel ubytovny Calver Jiří Dolejš ale za prohřešky pokutě od hygieniků asi neunikne. Další kontrole v krátké době rovněž ne. Její výsledek totiž rozhodne o dalším fungování ubytovny pro 78 lidí, kteří v ní v současnosti by­dlí.

Náznaky postupné změny 
k lepšímu vnímá vedení radnice. „Zatím jsme kontrolovali tři ubytovny. Chystáme se i na další," řekl místostarosta Josef Vrátník (BEZPP).

Provozovatelům ubytoven podle něj vedení města pokoj nedá ani do budoucna. „Tato zařízení budeme kontrolovat do té doby, dokud se stav na ubytovnách nezlepší. Zákon nám dává sice malé, ale alespoň nějaké možnosti, jak ovlivnit zjištěnou katastrofální situaci," dodal Vrátník.

Při kontrolách v minulém týdnu se kontroloři zaměřili především na úroveň ubytovacích zařízení, hygienické podmínky, stav budov i jejich okolí. „Kontrolovali rovněž dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně. Policisté se zaměřili i na kontroly cizinců a pátrání po osobách a věcech," připomněla mluvčí valašskomeziříč­ského Městského úřadu Renata Votrubová.

Ze tří kontrolovaných ubytovacích zařízení obstála bez větších potíží jen ubytovna sousedící s meziříčským Úřadem práce.

Ve Valašském Meziříčí, kde žije přibližně 23 tisíc obyvatel, dosud fungovalo pět ubytoven. Jejich ubytovací kapacita je přibližně 500 lůžek. Většina je podle provozovatelů dlouhodobě obsazena.