„Rok 2022 byl velice turbulentní zejména z důvodu neustálých změn ceny zemního plynu na burze, která je klíčová pro konečnou cenu tepla z naší horkovodní soustavy. I když jsme v lednu nastavili zálohy na předpokládanou cenu 1 034 Kč za GJ, museli jsme jejich výši několikrát upravovat. V září se pak s ohledem na enormní výši ceny zemního plynu vyšplhaly až na 2 475 Kč za GJ,“ uvedl jednatel CZT Valašské Meziříčí Josef Gába.

„Naším cílem bylo zamezit velkým nedoplatkům na straně konečných odběratelů tepla, tedy zejména domácností,“ dodal Gába.

Uvedený cíl se nakonec podařilo splnit. Zhruba 5600 domácností připojených na horkovod si může oddechnout. Konečná cena tepla za rok se totiž zastavila na částce 1 358 Kč/GJ.

Město Rožnov pod Radhoštěm spustilo v březnu 2023 nové moderní webové stránky.
Město Rožnov spustilo nové webové stránky. Uživatelsky přívětivější

„Díky tomu, že je CZT městem stoprocentně vlastněnou společností, nastavili jsme u ní již na začátku energetické krize prakticky nulový zisk. Konečnou cenu se podařilo snížit také díky úsporným opatřením, která přijala společnost DEZA, jež teplo do soustavy dodává,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek.

Vznikl tak skoro sedmdesátimilionový přeplatek.

„S ohledem na vysoké zálohy a konečnou nižší cenu dodaného tepla vznikl u odběratelů přeplatek bezmála 70 milionů korun. Je to dobrá zpráva nejen pro naše školy, školky a další organizace, ale zejména pro občany,“ dodal starosta.

Největším partnerem společnosti CZT přitom nejsou přímo domácnosti, ale Společenství vlastníků jednotek a zejména společnosti Aval a SBD Valašské Meziříčí.

„Tyto budou své klienty podle zákona informovat o výsledku vyúčtování nejpozději do konce dubna. Je těžké říci, zda a jakou částku jednotlivé domácnosti nakonec obdrží s ohledem na konečnou spotřebu tepla a teplé vody. Dá se ale předpokládat, že ve většině případů se bavíme v řádech tisíců korun,“ uzavřel Robert Stržínek.