Je sobotní podvečer a já opět po roce mířím na už devátý ročník aukce vsetínské Diakonie. Těším se nejen na příjemnou atmosféru, která je pro tuto akci typická, ale také na to, že si prohlédnu všech třiačtyřicet krásných předmětů, které během večera najdou svého nového majitele. Vstupuju do vsetínského zámku a hned u dveří mne vítá ředitel vsetínské Diakonie Dan Žárský.

„Stejně tak jako v předchozích ročnících i letos jdou do dražby díla buďto našich uživatelů, nebo výtvarných umělců. Ale máme zde například i letitou slivovici, tradiční dar pana Pavla Čaníka z Jarcové,“ prozrazuje mi ředitel Žárský, co na účastníky letošní aukce čeká.

Tradičním Kateřinským jarmarkem ožila v sobotu 25. listopadu 2017 vesnice Hovězí na Horním Vsacku. Na návštěvníky čekaly prodejní stánky s jarmarečním zbožím, bohaté občerstvení, hudební doprovod, ale také soutěž v pojídání jitrnic nebo výstava zvonků Zaz
Hovězí žilo Kateřinským jarmarkem. Soutěž v pojídání jitrnic ovládl Němec

Ze vstupní haly se odebírám do mramorového sálu, kde se večer uskuteční. Ještě předtím si prohlížím všechny vystavené předměty a přitom se bavím s jednou z pořadatelek akce Martou Vodákovou. Prozrazuje mi, která věc je zde nejdražší.

„Jedná se o obraz krajiny pana Miroslava Adámka. Jeho hodnota je padesát tisíc korun, ale protože jsme ho dostali darem, jeho vyvolávací cena je o polovinu nižší,“ informuje mě Vodáková. Od prohlížení věcí se dostáváme k tématu, kam poputuje letošní výtěžek aukce. „Výtěžek půjde na domácí hospic Devětsil. V něm se staráme o lidi v konečné fázi života,“ prozrazuje Marta Vodáková.

Policisté se psy kontrolují rekreační chalupy v chatové oblasti v Jarcové na Vsetínsku.
Policisté se psy kontrolovali chaty u Jarcové, všechny byly v pořádku

Mramorový sál se začíná plnit lidmi a já si všímám sympatického muže v bílé košili, který si pečlivě prohlíží všechny předměty a přitom si něco zapisuje do notesu. Po chvíli se dozvídám, že se jedná o letošního licitátora, stand up komika Dominika Heřmana Lva, pro kterého je letošní aukce Diakonie premiérová.

„Těším se moc. Několik aukcí jsem už dělal, ale nikdy jsem neměl takové krásné dřevěné kladívko, jaké mají tady,“ reaguje se smíchem na můj dotaz, zda se na večer za licitátorským pultem těší. Sál se naplnil lidmi vybavenými dražebními čísly. Po úvodním přivítání a slovech díků se přistupuje k samotné dražbě. Dominik Heřman Lev si jako licitátor vede velmi dobře.

Ilustrační foto
Nákladní vlak srazil ve Vsetíně mladou dívku

Přítomné svým vtipem odzbrojuje, a tak není divu, že kromě výzev k navýšení částky a bouchání kladívka se sálem nese také smích. Důvodem k úsměvu je jistě také výtěžek letošního ročníku. Diakonii se podařilo vybrat 117 600 korun. Celková částka ze všech devíti ročníků dobročinných aukcí je téměř 1,3 milionu.